söndag 31 augusti 2008

Söndag kväll


















Egentligen är det för sent att skriva men jag gör ett försök i alla fall. Förra veckan hade vi problem med Internet så det blev inte så mycket skrivande. Ytterligare en vecka har gått och livet börjar gå enligt förutsägbara rutiner. Precis som i Sverige, fast långsammare. Jag har avverkat vecka två, av tre, på min kiswahilikurs. På bilden ser ni min lärare Nancy, Ulla och jag. Det är bara Ulla och jag i klassen. Vi drillas av Nancy i kiswahilins ädla konst fyra timmar per dag. Som jag tidigare skrivit är det verkligen jättekul att få lära sig ett nytt språk. Det känns också väldigt stimulerande att få göra något för sig själv. Det är en stor omställning att inte gå till jobbet. Att gå till skolan och lära sig kiswahili känns därför väldigt kul. Men! (Nu kände jag mig plötsligt som Tony Irving i Let´s Dance...) MEN! I fredags höll jag på att ge upp. Någon har sagt att Kiswahili är ett lätt språk. Jag kan bevisa motsatsen. Förutom alla verb som böjs på olika sätt beroende på vem som avses eller i vilket tempus så har araberna haft sitt inflytande i språket. The arabic way is not easy...... Ta klockan som ett exempel. Man har ett helt annat sätt att dela in dygnets 24 timmar. När klockan är 07.00 vår tid är klockan enligt Tanzanias räknesystem 01.00. Kanske är det i och för sig mer logiskt att börja räkna tiden då solen går upp, i stället för mitt i natten som vi gör. Men det är oerhört svårt att ställa om hjärnan. Dessutom är meningsuppbyggnaden inte helt lätt heller. Nog om detta.

Bilden nedan är tagen i trädgården idag när vi äter lunch. Det är helt fantastiskt att vakna varje morgon och solen skiner. I går kväll var vi på fest på nordiska skolan. Det var massor av skandinavier där och vi grillade och hade jättetrevligt. Vi satt ute hela kvällen och inte en fleecetröja så långt ögat nådde. Men myggmedlet låg som en tät dimma över den mörka himlen. Just nu känns myggmedel som ett enkelt val mellan kyla eller värme.
Efter lunchen idag åkte vi ner till båtklubben och badade i havet. Tidvattnet var på väg in och vågorna gick höga. I sådana tillfällen känns livet ganska skönt.

Nu väntar en ny vecka och nya utmaningar. Barnens aktiviteter har kommit igång. Clara är med i skolans simlag. Gustav och Filip spelar fotboll, golf och basket. Dom får även göra "Community Service" vilket innebär att dom en gång per vecka gör något för att hjälpa gamla, sjuka eller fattiga. Claes har fortfarande lite ont i foten. I helgen har vi plockat ut 2 taggar, vardera ca 7 mm långa. Förmodligen är det kvar ett par taggar till. Aj aj aj!

Ytterligare en skön kommentar från Clara. I fredags efter skola och fritids åkte vi fram och tillbaka mellan huset och olika ärenden. Som ni vet har vi vakter som bevakar huset och som då även får mycket att göra, dvs öppna och stänga grinden när vi kör ut och in. Efter tredje gången på väg ut genom grinden frågar hon om vakterna nu får mer lön när dom måste öppna grinden så många gånger. Hon trodde att deras timpenning baserades på antalet in och ut-passeringar. Det är mycket nytt att fundera över.

God natt!

söndag 24 augusti 2008

Karibu!

Välkommen skulle man också kunna säga. Många har velat se hur vi har det inne i huset. Nu när vi äntligen fått våra grejer, och det börjar att se lite hyfsat ut, tänkte jag visa er runt inne i huset. Första bilden är från killarnas rum. Visst är det sött med myggnäten ovanför sängarna? Men för att vara riktigt ärlig så tyckte inte Gustav och Filip det samma. Dom undrar varför man måste ligga under myggnät. Ett enkelt svar; för att inte bli myggbiten. Myggen är små och vill gärna bitas.



Den andra bilden är från Claras rum. Ett pyttelitet rum men ändå ett ställe där man kan stänga dörren om sig så att man inte behöver bråka med sina storebröder.


Den tredje bilden är från matrummet. Och sist men inte minst en bild från vardagsrummet.

Det känns faktiskt skönt att alla har en egen säng att sova i. Ännu roligare blir det i morgon då luftkonditioneringen förhoppningsvis också ska fungera i alla rum. Utan luftkonditionering är det svårt att sova vill jag lova. Men det är nog därför jag har ont i halsen också. Man springer ut och in i luftkonditionerade utrymmen hela dagarna.

Nästa steg är att åka ut och leta lite roliga tyger och sy nya gardiner. Ett jobb jag får ta mig an när min Swahili kurs är över. Jag lovar att lägga ut en bild på min lärare. Hon är en jättevacker dam med otroligt vackra afrikanska kläder. Men hon jäspar hela dagarna. Ulla (min studiekompis) och jag undrar vad hon gör om nätterna...?!

Snacka om julafton i dubbel bemärkelse. Här om dagen fick vi (eller rättare sagt Filip) paket från Sverige. 2 kilo svenskt godis. Timingen kunde inte vara bättre. Tusen tack familjen Lillqvist. Eller ska jag säga Lena?!

Karibu Tena!



torsdag 21 augusti 2008

Nästan som julafton!

Hej.
Så här glad blev Clara när flyttlasset med alla gosedjur och andra leksaker äntligen kom. Naturligtvis blev vi andra också glada. Det kändes nästan som julafton. Eftersom vi skeppade alla saker redan i början av maj så hade vi nästan glömt bort vad vi hade packat i lådorna. Vissa saker blev därför glada överraskningar.

Vi har inte hunnit plocka upp alla saker ännu men det viktigaste sakerna är uppe. Det vill säga den svenska flaggan, CD spelaren (just nu snurrar ABBA. Innan dess Magnus Uggla) alla TV apparater, cyklar och som sagt Claras leksaker. Jag höll på att glömma alla pulversåser, torrjäst, marsansåser och naturligtvis Claes havregrynsgröt. I helgen ska vi montera sängar, skrivbord, lampor o dyl. Allt från IKEA naturligtvis. Det känns nästan som hemma.... fast lite bättre.

Vecka två i skolan är snart till ända. Idag har Gustav följt med en kompis hem efter skolan. Filip och en kompis var på Driving rangen (liknade mer en åker) och slog en hink bollar. Clara lekte med Tess på nordiska skolan. Själv har jag varit på mitt första föräldrarmöte i skolan.

I morgon är det fredag. Solen kommer åter igen att skina och det blir ca 28-30 grader varmt. Kort sagt, det är lite lättare att leva här.

Lotta och Claes





måndag 18 augusti 2008

Habari za jioni!

God kväll!



Vill gärna dela med mig av en "stämningsbild" från Afrika. Så här ser det ut när alla människor är i fullt fart att uträtta sina ärenden. Bilden är tagen i hamnen i söndags på vår utflykt till South Beach.


Det är tisdag kväll och Claes är på tjänsteresa till Iringa. Vi andra är hemma och pluggar så att hjärnorna glöder. Ja det är verkligen högt studietempo. Gustav och Filip lägger ner mycket tid på skolarbetet. Och det krävs vill jag lova. Det är i snitt 1-2 läxor per dag just nu. När allt kommer igång kommer det att bli fler. Dom har också kommit igång med svenska undervisning genom Sofia Distans. Dom är sex stycken (fyra snygga tjejer och Gustav och Filip) som pluggar tillsammans. En mamma till tjejerna är handledare. Dom träffas varje fredag.


Clara har också fått sina första läxor. Varje vecka kommer det att skickas med en "trave" läxor hem som ska återlämnas på fredagar. Hon ska träna stavning och matte. Även om hon klagar lite så ser jag på henne att hon trivs och tycker att det är roligt att lära sig engelska. Märker också att hon snabbt lär sig många nya ord.

Som ni vet har jag också satt mig på skolbänken för att lära mig Swahili. Det är jag och Ulla i klassen och vi har en lärare alldeles för oss själva. Vi pluggar 4 timmar per dag. Och gissa om man är mör efter fyra timmar....! Ninazungumza kiswaili kidogo. (Jag talar lite swahili). Pole pole och Hamna shida är också bra ord att lär sig. Det betyder; inte så fort/ta det lugnt och inga problem. Idag har jag lärt mig possesiva pronomen i singularis och pluralis. Men jag tror min Swahili-lektion slutar här.

I morgon hoppas vi på att vår container med saker dyker upp. Claes var och inspekterade lasten i hamnen i måndags. Dom lovade då att det skulle ta 1-3 dagar innan vi kunde få de utkörda till huset. Pole pole! Hamna shida! Ni förstår säkert varför dessa ord är bra att lära sig.

Ninalala! (Det betyder; Jag sover. Som ni förstår har jag bara lärt mig verben i presens. Men om ett par dagar vet jag nog hur man säger; - Nu ska jag gå och sova).




Sov gott!



Ps Claes var hos doktorn i går och drog ut de sista taggarna från sjöborren. Han fick sitta med fötterna i vädret hela kvällen. Han sa att läkaren hade ordinerat vila... och där fick jag stå och laga mat, diska, koka kaffe, hämta vatten, läsa läxor...... Idag är han mycket bättre. Ds

söndag 17 augusti 2008

Hur har helgen varit?



Jo tack, vi har haft det mycket bra. Idag har vi varit på South Beach tillsammans med familjen Walter (den andra Scania familjen här i Dar). Vi åkte tidigt på morgonen för att inte behöva vänta så länge på färjan som tog oss över viken mot South Beach. Redan 08.30 på morgonen var det full aktivitet i hamnen. Massor av människor, vuxna och barn, med packning på huvudet, bilflaket eller på cykeln.

Dagens lunch bestod av prawns och kyckling i olika former. Allt smakade jätte gott i värmen. Innan lunch badade vi förstås i havet. Claes såg då inte sjöborren som låg och lurade i sanden och satte fötterna rakt på den. Gissa om han har ont i fötterna! Hela fotsulorna är fulla med svarta taggar.... stackarn! På bilden ser ni ett gäng intresserade åskådare som undrar om alla taggarna kommer ut. En trubbig nål fick duga vid det "kirurgiska" ingreppet. Efteråt ska man tydligen smeta papaya på såren. Afrikans läkarkonst. Man lär sig någon nytt varje dag.



I lördags var vi och hämtade min bil, en Kia Sportage. Redan kallad den röda faran. Den går som en spjut, redan på 2:an, utan gas. Märkligt.

I veckan ska den in till Scania för genomgång och omlackning.


Senare på eftermiddagen var vi inbjudna till våra grannar på fika. Vi fick svenska kanelbullar, mangopaj och chokladkakor. Mums!


Nu är alla barnen i säng. I morgon väntar en ny spännande vecka. Det är många intryck att smälta från första veckan. Dom är verkligen jätteduktiga, även om det i bland är väldigt tufft. Inte bara att lära sig ett nytt språk, man måste också vänja sig att gå upp tidigt på morgonen. Kl 22.00 är det mörkt hos familjen Nyqvist. Alla sover gott, under sin sänghimmel (=myggnät) i väntan på att en ny dag av sol och värma ska infinna sig....


Sov gott!




torsdag 14 augusti 2008

Foppatoffeln...

.... snart på var mans fot. Är det inte lustigt. En sådan ful plasttoffel har verkligen fått genomslag. Jag ser den pryda fötterna på kineser, engelsmän, ryssar, norrmän osv osv. Ännu så länge ingen Tazanier. Det hedrar dem! Fast underligt nog så får den än att känna sig som hemma. Världen är ganska liten ibland.

Till alla er som kommenterat min rastlöshet; Jag lovar att jag inte ska börja att jobba. Inte just nu i alla fall. Jag har hittat annan svensk tjej som också är ny i Tanzania. Vi ska ta en intensivkurs i Kiswahili tillsammans med start på måndag. Den håller på mellan kl 08.00 - 12.00 i tre veckor. Det ska bli jättekul. Men det är säkert ingen lätt uppgift. Många konstiga ord är det....

Idag blir det inget långt inlägg. Jag ska snart iväg och hämta barnen på skolan. Sedan ska jag handla och börja förbereda maten. Ni förstår att jag har det jobbigt....!

Kramar

tisdag 12 augusti 2008

Mitt liv som hemmafru



Hej


Ja då har livet som hemmafru börjat på allvar. Barnen är i skolan för tredje dagen och jag sitter här ensam med min dator. Klockan har precis passerat 09.00. Fram till nu har jag hunnit med att skjutsa barnen till skolan och sedan varit ute och sprungit. Druckit en kopp kaffe och svarat på några mail. Tro det eller ej men det börjar bli lite långtråkigt! Jag förstår att många som läser bloggen drar lite på mungiporna och tänker -Vad var det jag sa! Men vad ska man hitta på när både städning, tvättning och trädgårdsarbete utförs av någon annan. Det enda som är kvar till mig är handling och matlagning. Jag känner mig som Hacke hackspett i Disneys jul. Ni kommer ihåg när hon pussar Hacke adjö och vinkar glatt med en näsduk. Precis så är det.




Fast ärligt talat så hade jag sett fram emot att få coola ner lite. Vara tillsammans med familjen och bara njuta av livet. Det tror jag också att jag snart kommer att göra. Det är just nu det känns lite ensamt. Jag ska försöka aktivera mig så att jag snabbt hittar vänner som jag kan snacka och göra roliga saker tillsammans med. Kanske ta en intensiv kurs i Kiswahili. (Eller SFI som vi skulle ha sagt i Sverige, dvs Kiswahili för invandrare) Det kan också finnas möjlighet för mig att få börja jobba deltid hos en leverantör till Scania. Det vore kanske perfekt. Att jobba fram till kl 12.30 och sedan ha hela eftermiddagen att ta hand om barnen, handla och fixa allt annat praktiskt.




Förresten, ta hand om barnen. Clara har börjat på fritids på Nordiska skolan. Där är hon fram till kl 16.00 på dagarna. Killarna kommer snart igång med sina eftermiddagsaktiviteter som fotboll, simning, klättring och vad nu allt det kommer att bli. Jag tror inte dom kommer att ha tid att underhålla sin gamla mamma.




Tänkte dela med mig av ett par sköna kommentarer från Clara. Redan på flygplatsen när vi landade och stod och väntade på bagaget frågade hon om vi också kommer att bli lika svarta som alla andra. Nu när vi ska flytta hit och bo här. Hon har också senare frågat om vi skulle skaffa flera barn, om dom skulle bli svarta eller vita. (Jag undrar vad som rör sig i hennes huvud)


I morse när vi var på väg till skolan och satt och lyssnade på radio sa hon - Jag trodde faktiskt inte dom hade radio i Tanzania. Jag frågade om det var något hon saknade. -Nej, dom har ju örhängen och allt annat. Och det är faktiskt sant. Det enda vi saknar är hårt bröd, smågodis och alla ekologiska och astma och allergitestade produkter.


Avslutningsvis vill jag säga att det är ganska enkelt att bo här. Solen går upp kl 06.30 och skiner sedan fram till 18.30, då den går ner. Det är alltid varmt och skönt. Just nu i alla fall. Snart blir det bara varmare och varmare. Inte undra på att alla för det mesta har ett leende på läpparna.
Ha en bra dag!




måndag 11 augusti 2008

Första dagen i skolan!





Hej


Här ser ni två stiliga killar som just kommit hem från skolan!


Idag var det som sagt första dagen i skolan och alla tyckte det var ok. Clara har redan fått en vän som heter Vidhi och som kommer från Indien. Hon pratar hela tiden. Men Clara kan inte svara ännu eftersom hon inte förstår vad hon säger. Men det gör inget eftersom Vidhi pratar på ändå. På dagens schema stod det P.E (Idrott), Kiswahili och Musik. I morgon blir det bild och på onsdag Simning. I morgon ska Clara börja på fritids på Nordiska skolan. Det ska bli kul.


Gustavs kompis heter Oliver och kommer från Holland. Filips kompis heter Camilla och kommer från Sverige. Första intrycket från skolan är positiv men säkert väldigt tufft studiemässigt. Och intressant! Det finns bara 12 svenskar på killarnas skola inkl Gustav och Filip. De flesta kommer från Indien och Sydafrika.


Eftersom skolan startar redan 06.55 så måste man hoppa i säng tidigt. Matsäcken är packad och allt under kontroll inför dag nummer två...


God natt!


lördag 9 augusti 2008

Vad kostar mjölken?

Jambo habari? (Hej hur står det till)
- Mzuri (Allt bra)

Då har vi snart varit här i 1 1/2 vecka. Börjar att hitta runt lite i området och vet var man hittar både det ena och det andra. Har också börjat få lite koll på vad saker och ting kostar. Det som är riktigt billigt här är grönsaker och frukt. Här om dagen så handlade vi en hel kasse med tomater, gurka, sallad, lök, vattenmelon och bananer. Hela kalaset kostade ca 15 kr. Förutom att det är billigt är det också jättegott. Tomaterna är solmogna och smakar som tomater ska göra. Bananerna är små och smakar sött. Mums!
Det som är dyrt är alla importerade varor som t ex Cornflakes och marmelad. De mesta tror jag importeras från USA. Toalettpapperet är fluffigt och luktar parfym och fastnar, jag ni vet var. Saften vi köpte idag smakade färgmedel. Det får nog bli rena fruktjuicer framöver.
Mjölken är dyr och inte som mjölk i Sverige. En liter kostar 2 200 Tsh (=11 - 12 SEK).
Kött ska man köpa direkt hos slaktaren och fisken på fiskmarknaden. Har vi hört!

Vi övar som bäst på att bära maten på huvudet som flickorna på bilden...... Eller så gör vi precis som vi brukar, tar bilen till affären! Det sistnämnda verkar lättast.

Kwa heri! (Hej då)

fredag 8 augusti 2008

Fredag förmiddag


Karibo tena!

Det betyder Välkommen tillbaka. Jättekul att så många läser bloggen. Vi har fått lite frågor om hur det ser ut inne i huset, hur människorna är osv. Tänkte återkomma med interiörbilder när vi fått våra prylar från Sverige. Vi väntar som sagt på dem och hoppas att de kommer nästa vecka.



Igår var det information och rundvandring på barnens skolor. Så här långt verkar allt jättebra. (Apple datorer över allt. Gustavs kommentar efter besöket) De flesta lärare är amerikaner med många års erfarenhet både från IST (International School of Tangyanika) men även andra länder. Totalt går det nu drygt 1 000 barn i de båda skolorna som tillsammans representerar över 50 nationer. Allt verkar mycket professionellt


Jag har tidigare skrivit om mina erfarenheter från att köra bil i vänster trafik. Tror att det är ytterligare en dimension som ska läggas till. Och det är hur Tanzanier kör bil. Ingenting är omöjligt. Med det menar jag; om det är en avspärrning på vägen så betyder det inte att man inte får passera. Det betyder att man hittar ett sätt att komma runt avspärrningen, ut i diket och upp på vägen igen. I övrigt är trafiken mycket hektisk. Många kör som galningar och det är folk och cyklister över allt. Ni kan förstå att det i princip är omöjligt att se dem när det är mörkt ute. Så det gäller att vara på sin vakt.


Våra erfarenheter så här långt av folket i Tanzania är att de är väldigt vänliga. På dagtid är det ingen fara att röra sig fritt. Men det är klart att man bör vara uppmärksam när mörkret lägger sig.
Många kvinnor bär sina barn i ett skynke på ryggen samtidigt som de bär frukt och grönsaker på huvudet. Det är verkligen Afrika. Fortfarande är allt spännande och bara ibland frustrerande.

Sköt om er alla!

Kramar
Nyqvist

Ps Nästa lördag är jag ägare av en begagnad Kia Sportage. Det ska bli skönt med en egen bíl. Ds

onsdag 6 augusti 2008

DD


Hej
Rubriken kan antingen vara "Dagen D" eller "Dunder Damp".
Jag återkommer till det sista lite senare.
Idag har vi varit på besök i Claras skola. Som ni kan se på bilden har hon sin nya skoluniform på sig. Det var första dagen och vi var där för en liten kunskapstest, vilket gick jättebra och Clara var positiv.
Nu till "Dunder damp". Det är det som barnen brukar säga om sin mamma när hon blir upprörd. Och det blev jag idag. Vi skulle prova ut skoluniform till Clara. Så långt allt bra. Men hela övningen tog ca 1 timme. Den svenska effektiviteten lös med sin frånvaro. Den här dagen har varit planerad sedan länge. Men tror ni att de hade förbrett med att plocka fram alla varor i olika storlekar? Jag var nästan beredd att hoppa över disken och plocka ihop mina saker själv. Men Claes hejdade mig....... Välkommen till Afrika!
Efter besöket på skolan skjutsade vi Claes till jobbet. Det var nu min tur att köra bilen hem. Igenom en orehört hektisk stad med mängder av folk och bilar överallt. Det var inte lätt ska jag säga. Men allt går till slut. Att köra bil på vänster sida är som att lära sig köra bil på nytt. Växelspaken sitter på vänster sida. Även backspegeln. Att lära sig tänka åt andra hållet är ganska svårt.
Jag kan konstatera att allt är inte som i Sverige....!

måndag 4 augusti 2008

Samma som i Sverige

God morgon,
Här om dagen så frågade Clara om veckodagarna i Tanzania är samma som i Sverige? Dvs har dom måndagar, tisdagar osv Och det kan jag bekräfta att dom har. Idag är det tisdag och Claes har gått till jobbet precis som vilken tisdag som helst i Sverige eller i Tanzania. Den enda skillnaden just nu, om jag läser väderrapporten rätt, är att det inte regnar i Tanzania. Annars är allt som "hemma".

Vi väntar fortfarande på vår kontainer med prylar från Sverige. Vi har blivit informerade om att den anlänt till Dar Es Salaam men ligger fortfarande i hamnen på att förtullas. Det ska bli skönt när vi får våra saker. Just nu känns det mer som att vi är på semester än att vi faktiskt bor här.
I väntan på att skolan ska börja är dagarna faktiskt lite långa. Barnen längtar efter kompisar, men roar sig ändå ganska bra med varandra. Många timmar har redan spenderats i poolen.

Idag ska jag och barnen till Yacth Clubben och bada. Vi har fått ett temporärt inträdeskort. Vi måste nämligen ha 2 personer som rekommendera oss som medlemmar innan vi kan få ett ordinarie medlemskap. På Yacth Clubben finns många andra Europeer och det är där man hittar sitt nätverk. Om jag förstått det hela rätt.
I alla fall ska det bli skönt att få bada i Indiska Oceanen. I går kväll när vi tog ett kvällsdopp var det ca 27 grader i vattnet. Inte så illa.

Hälsningar
Nyqvist

söndag 3 augusti 2008

Dag 4 i Afrika


Hej allihopa!


Tack för alla kommentarer. Det är kul att höra hur ni har det. Jättekul att så många kusiner hittat hit. (Grattis Emma till förlovningen med Jonas!)


Dag 4 i Afrika har snart passerat och vår första magsjuka har avverkats. Lotta har legat hela dagen men är nu på bättringsväg. Vi hoppas att ingen annan drabbas. För den här gången i alla fall.


De övriga i familjen har bl a roat sig i vågorna i Indiska Oceanen. Det var kul tyckte Clara. Hon hade hela huvudet full av sand efter allt surfande. Kvällens middag inhandlades från en pizzeria längre ner på gatan. Helt ok !
Ps. Gustav har startat en egen blogg, ta en titt och kommentera gärna.
www.nyqviist.blogspot.com Obs. det ska vara två i. Ds.


lördag 2 augusti 2008

Lördag 2 Augusti

Hej

Idag har vi varit runt och kollat läget i stan. Har hittat ett shoppingcenter där det bl a finns en stor matbutik. Det mesta verkar finnas. I övrigt har vi mest badat i poolen. Claes, Gustav och Filip har även varit och tränat på Colleseum, en jättedyr fitness club. Det blir till att hitta andra sätt att hålla sig i form (Lottas kommentar).

Lotta har kört bil i vänstertrafik för första gången. Usch! Trafiken i Tanzania är inte som i Sverige. Det gäller att se upp !!

Har nu försökt i ca 1/2 timme att lägga in en bild från dagens utflykt men inte lyckats. Det får bli en bild någon annan dag i stället.

Sov gott!

Hälsar
Nyqvist

fredag 1 augusti 2008

Bilder hus och trädgård

Entren till huset







Altan
Baksida







Pool (Gustav, Clara och Filip)
Ingång
Vy över poolen

ännu en bild över poolen. Här spenderar vi mycket tid just nu.

















Äntligen i Afrika


Jambo!

Nu är vi äntligen framme. I landet där solen alltid skiner.
På den här bloggen kommer vi löpande att skriva om vad som händer här nere i Afrika.

Naturligtvis kommer ni även få se bilder på allt vi upplever och ser. Vi börjar med en bild på huset och trädgården.


Skriv gärna inlägg och kommentarer. Vad ni vill veta om oss och vad vi gör.


Hälsningar
Nyqvist