torsdag 28 maj 2009

Final Exams - Grade 9

Den här och nästa vecka gör alla grade 9, 10 och gymnasieelever, även kallade IB elever, sin "Final Exams". Idag var första skriftliga examens tillfället, i SO. Och vad händer... Gustav vaknar kl 03.15 av illamående och kräkningar. Det kunde inte ha varit sämre timing. Han som var så laddad. I stället har han legat hemma hela dagen med undantag för två läkarbesök. Första besöket för att ta blodprov för malaria eller annan bakterie. Han hade ingen malaria men en infektion i kroppen. Kräkningarna måste därför ha orsakats av glassen han åt igår. Men bakterien i kroppen har han nu fått antibiotika för.


Resten av den här dagen/kvällen får ägnas åt studier. I morgon är det Engelska test. I en och en halv timme ska alla i grade 9 skriva en uppsats baserad på en analyser av en dikt. Utan vetskap om diktens innehåll ska den läsas och analyseras. Därefter ska de skriva en uppsats som ska följa viss standard som de lärt sig under året.

De ämnen som eleverna ska testas skriftligen i är SO, NO, Matte och Engelska. Övriga ämnen genomförs med muntliga tester. Dessa tester kommer inte att påverka årets skolbetyg men kommer skriftligen att anges tillsammans med övriga betyg. Anledningen till att alla grade 9 och 10 gör dessa tester är förberedande inför gymnasiet, dvs Diploma Programme. Då är dessa tester avgörande för slutbetyget.


IB=International Baccalaureate vilket är en standardiserad internationell utbildning i tre nivåer; Primary Years Programme (PYP), Middle Years Programme (MYP) och Diploma Programme. Hela skolplanen bygger på en given standard som mer än 2600 skolor i 135 länder följer. För att kunna räkna sig till en av dessa, är skolan tvungen att genomgå en certifiering. Var 5:e år sker en revision av skolans läroplan. Denna revision genomförs av ett oberoende professionellt företag som åker runt bland världens skolor. IST (International School of Tanganyika) har under våren genomgått en revision av detta företag och blivit godkända.

onsdag 27 maj 2009

Båtägare

Här ser ni beviset!


Äntligen är jag ägare av en Laser tillsammans med Sofie. Ni kanske trodde att jag helt blev avskräckt efter förra veckans seglingstur med Ulla. Men inte, jag fick mersmak! Synd att min gast är tvungen att åka tillbaka till "Götet". Det kändes som vi var ett Dream Team.

Så här års är det många som tar farväl av Dar es Salaam och drar vidare ut i världen eller återvänder hem. Det gäller då att hålla sig framme om man vill köpa en begagnad båt. Sofie och jag har köpt båten av Irene som åker tillbaka till Irland i morgon. Hon har haft båten i nästan 4 år och seglat minst 3 gånger i veckan. Låt oss hoppas att Sofie och jag kan hålla samma tempo. Det finns massor av gemensamhet seglingar med folk från Yatch Clubben och minst en gång i veckan är det organiserade kappseglingar. Men lugn och fin, först måste jag kunna segla. Jag hoppas att kunna lära mig mer av Sofie som är en duktig seglare. Nu är ju vår Laser egentligen en enmans båt. Men två "nätta" flickor kan sitta samtidigt i båten. Och det passar mig utmärkt. Det är alltid trevligt att snacka lite medan man seglar. Jag hoppas även kunna få med mig Gustav, Filip och Clara vid tillfälle. Och Claes naturligtvis (Även om han inte är lika nätt som Sofie).

Förresten, hon heter Black Listed. Kanske inget namn vi skulle ha valt men man ändrar aldrig ett namn på en båt. Just nu lagar vi en liten skråma på kölen men till helgen ska det vara fritt fram att segla henne. Jag får väl återkomma med en bild från vår Jungfrutur.

Tjing

söndag 24 maj 2009

Gustav firar födelsedag


Idag har vi firat Gustav som fyller 16 år. Dagen började inte som den brukar när vi firar födelsedag här hemma. Normalt kommer hela familjen med frukostbricka, paket och sång till födelsedagsbarnet. Men i morse vaknade Gustav på annan ort. Han och några kompisar var på sleep-over party hos Anna som också fyllde år. Sleep-over var kanske att överdriva, de hade inte sovit en blund sa han när jag hämtade honom vid 11-tiden i förmiddags. Likblek i ansiktet. Men efter lite frukost och paket lyckades han återhämta krafterna och färgen i ansiktet kom sakta tillbaka. Vi skulle nämligen vidare till Kempinski (Dar es Salaams finaste och bästa hotell) på Brunch tillsammans med familjen Haeger, Eggert, Herrström och Linder. Vilken brunch!!! Det fanns allt man kunde tänka sig; lax, hummer, äggröror, våfflor, choklad fontän, sockervadd, fruktsallad och deverse bakverk. Hela restaurangen sjöng "Happy birthday dear Gustav..." till ackompanjemang från orkester och sångerska. Gustav fick dessutom en alldeles egen tårta. Det kallar jag första klass.




Dagen och kvällen har sedan löp på med läxläsning och samtal från Sverige.
Och Gustav är väldigt nöjd med sin födelsedag.


torsdag 21 maj 2009

Kulturvecka

Om förra veckan var Party så har den här veckan varit Kultur. Både Filip och Clara har haft olika uppträdanden. Det är lika intensivt i Afrika som det är i Sverige precis innan skolavslutning. Det är då allt ska hända. Och man jagar som en skållad råtta för att hinna med allt; skjutsa, hämta, lämna, insamlingar och avslutningar ... Ja listan tar aldrig slut. Ni känner säkert igen er.

I tisdags var det premiär för "In search of the mountain dragon". En pjäs som handlade om Apartheid, ett ämne som alla elever i grade 8 har jobbat med under en tid. Det var en fantastisk pjäs på många sätt. Hela produktionen var lysande, allt från innehåll och handling, scenografi, skådespeleri och ljus/ljud. De hade alla jobbat hårt med produktionen, vilket märktes inte minst på alla duktiga och engagerade elever. Det syntes också att de haft roligt under tiden. Kameran fick stanna hemma den här gången på inrådan av Filip. Usch vad du är pinsam!

Men i kväll var det dags för Claras dansuppvisning med "The street stars". Och då åkte kameran med. Fast jag kan avslöja att Clara tycker att jag är jätte jobbig. - Du ska alltid ta kort mamma.
Det har varit mycket förberedelser under veckan med extraträningar och klädbyten. På bilden nedan ser ni Clara, Tess och Annie. Anledningen till de svarta ögonen och rufsiga håret var låten Disturbia. Alla såg ut som robotar på scenen. Det rockade fett!


Nu väntar en helg med mera kalas och simtävlingar med Dar Swim Club. För att nästa vecka avslutas med gymnastikuppvisning på morgonsamlingen i Claras skola.


Om det är kultur att segla så kan jag också bidra med lite kultur. Idag var jag och Ulla ute på Indiska Oceanen och seglade värsta kappseglingen. Ingen "Tant segling" här inte. Nu snackar vi höga vågor och kraftig vind. Jag bör nog erkänna att jag var lite nervös när jag såg hur det blåste ute på havet. Men nu hade vi hyrt en av klubbåtarna, en laser. Jag var kapten och Ulla gast, vilket team. Tanken var att vi skulle segla runt ön Bongoyo som ligger en bit utanför Yatch Clubben. Men när vi kom ut på öppet vatten för att runda ön gick vågorna alldeles för höga och vi bestämde oss för att återvända in. Ingen av oss är särskilt erfaren seglare bör tilläggas, så vi var glada att över huvud taget kunna styra båten framåt. På returen hade vi kryss och det blev tuffare segling med gropig sjö. Minst 8 gånger kapsejsade båten och vi var tvungna att vända tillbaka den på rätt köl. Vem har sagt att det är fridfullt att segla?! Ni ska se våra skråmor efter dagens segling. Blåmärken och skrubbsår lite här och där, blåsor i händerna och ömma rumpor.

När vi efter 5:e gången kapsejsat och båten låg helt upp och ned började vi ge upp. Kan ingen komma och rädda oss. Där satt vi helt slutkörda, på båtens köl och önskade att vi var på torra land. Då kom en av de andra damerna som var med på dagens Damsegling förbi och rädda oss genom att vända tillbaka båten på rätt köl...... och vi var på väg igen. Nu gick det undan. Sista slaget in mot båtrampen såg vi ut som riktiga proffs. Till och med båtpojken som tog emot oss tyckte vi var duktiga. Alltid imponerar man på någon!


Bilden ovan är redigerad och ska endast ge inspiration till hur det kunde ha sett ut idag om det varit lugnt på sjön.

Nu ska jag stappla i säng. Undrar hur kroppen mår i morgon?!

söndag 17 maj 2009

Party

Föräldrar Fritt!!! FF

Den här helgen har varit en riktig party helg. Gustav har haft sitt första "riktiga" party. Filip har varit på sitt första Slep-over Party för både tjejer och killar. Och Clara har varit på sitt första disco. Och vi börjar så smått återhämta oss. Hela familjen.

Vi kan väl börja med Gustavs Sweet Sixteen Party. Redan på lördag eftermiddag kom några av Gustavs kompisar för att hjälpa till att rigga musikanläggningen och ställa ordning inför kvällens poolparty med dans. Därefter väntade ett besök på Shoppers Plaza för att göra de sista inköpen, 70 st läsk, popcorn och chips. Pizzabudet levererade 20 pizzor senare på kvällen. Nu kunde partyt börja. Dessvärre kan jag inte återge några detaljer. Det var nämligen FF. Claes och jag satt i soffan och kände vibrationerna från Techno musiken utanför och hade det riktigt trevligt. Det är ju inte varje lördag man kan sitta så här och ta det lugnt. Alla ungdomar skötte sig riktigt bra. 23.15 var partyt över och vi kunde börja plocka sopor i trädgården...

I helgen har det varit turnering på Claras skola. Åtta internationella skolor i Tanzania var inbjudna till IST där man gjorde upp om medaljerna i simning och fotboll. Clara ställde naturligtvis upp i simning. Det gick bra för hela simlaget. Clara tog dessutom guldmedalj i 25 meter bröstsim.

Som avslutning på en intensiv sportdag var alla barn inbjudna till BBQ och Disco på skolan. Här är Clara innan hon ska iväg. Uppklädd och lite nervös inför sitt livs första disco. Och det blir säkert inte det sista.

Här ser ni Filip och Westley. De har precis kommit hem från Sleep-over party hos en kompis. De ser lite trötta och bleka ut. Men det är väl förstårligt efter en tuff natt med lite sömn?! 20 kompisar i samma hus..... det kan bara sluta på ett sätt. Anledningen till festen var att tre av deras kompisar flyttar vidare när skolan slutar. Avsked är aldrig roligt, men något man måste lära sig när man bor och lever som vi gör just nu. Det är tufft att skiljas från kompisar man lärt känna och levt nära under en tid.

Sov gott!

måndag 11 maj 2009

Sweet Sixteen



Om ett par veckor fyller Gustav 16 år. Enligt honom själv är det "många" som fyller år just då och för att sprida ut festligheterna lite, så bestämdes det i går kväll att Gustav ska ha sitt Sweet Sixteen Party redan på lördag. Jag kan erkänna att vi, dvs Claes och jag, är lite nervösa inför detta evenemang. Vad kommer att hända när ca 35 ungdomar i 15-16 år åldern väller in här på lördag? "- Men vad kan egentligen hända Mamma? Ni kan vara lugna, vi ska bara dansa, käka pizza och sitta och snacka".

I inbjudan står det att alla ska ta med sig Ipod och badkläder. De kommer att hålla till utomhus vid poolen, så Claes och jag kan ta det lugnt i TV soffan har vi blivit lovade. Det kanske är de egna erfarenheterna som tonåring som nu gör sig påminda. Ungdomen av idag kanske är annorlunda?!
Fortsättning följer...

lördag 9 maj 2009

Galimoto Race

Clara med sin Galimoto



Under året har alla andraklassare på IST jobbat med fyra "units". (De tidigare har redan rapporterats om Minibeast, Ngoma Dance och Masaai). Den fjärde och sista gick under temat Galimoto. Också det roligaste tyckte Clara. Under en vecka samlade alla elever ihop så mycket hushållssopor de kunde, som senare skulle användas vid bygget av ett fordon. Eleverna delades in i grupper som tillsammans skulle bygga en gemensam bil. Endast fantasin kunde sätta gränserna. Samarbete och Recycling var ledorden. Efter detta moment var de redo att bygga sin egen bil. En bil som slutligen skulle testas i hållbarhet, snabbhet och andra viktiga egenskaper. Claras Galimoto gick snabbt men höll inte riktigt måtten när det gäller testet i guppig väg. Men hon fick 7 av totalt 9 poäng. Bra kämpat!



Clara och Shiori förbereder sig för första delmomentet.



Alla föräldrar var inbjudna till den stora Galimoto Galan. Med spänd förväntan fick vi följa de olika deltävlingarna. Under jubel och uppmuntrande hejarop for de olika ekipagen iväg, nedför ramper, guppiga vägar, släta vägar och olika hinderbanor.


Så här snygg var Claras Galimoto.


En summering av det första skolåret i Tanzania för Claras del ger helt klart MVG. Både till IST som är en väldigt bra skola och till Clara som fixat det galant. Mycket av hennes framgång beror naturligtvis på hennes fröken Ms Kate och alla klasskamrater. Det märks att de är vana vid att ta hand om nya elever och integrera dem i klasserna. IST pedagogik följer internationell standard och enligt mitt tycke ligger de en bit över den svenska skolan. Här finns det mycket att lära.

onsdag 6 maj 2009

Perspektiv

I morse när jag var ute och sprang i mina specialutprovade och välanpassade gympaskor blev jag omsprungen av en vältränad kille i ett par slitna Van's. Är man materialare, eller?

Det är verkligen lyx att kunna välja olika skor för olika tillfällen; fotboll, löpning, basket, fest eller vardags. Här får man vara glad om man har ett par skor.

Lite funderingar

Läser i en av de svenska nättidningarna om det första bekräftade fallet av svininfluensa i Sverige. Enligt smittskyddsinstitutet var det en kvinna från Stockholm som varit i USA på semester som bar på viruset. Tydligen hade hon drabbats av en mildare variant och tillfrisknat snabbt. Ingen anhörig är smittade men man har ändå satt in medicin i förebyggande syfte.

Det är skönt att läsa svenska nyheter. Man får snabbt information om viktiga nyheter via Radio, TV eller Internet. Man känner sig trygg och vet att informationen i stora delar är rätt.

I Tanzania är det inte alltid så. Informationen tar ibland lång tid att nå allmänheten och det är inte ovanligt att utländska medier är snabbare att rapportera inhemska nyheter än Tanzanerna själva. Man kan dessutom inte alltid lita på att de uppgifter som publiceras är korrekta. Jag vet inte om ni läste om den stora explosionen i Dar es Salaam förra veckan? Militärens ammunitionslager detonerade av misstag en liten bit utanför Dar es Salaams stadskärna. En explosion som skakade hela Dar es Salaam. Jag befann mig vid det tillfället på jobbet och först trodde vi det var åskan som gick. Efter en stund började vi tveka. Var det krig? eller terrorister som sprängde någon ambassad....? Fantasin satt inga gränser. Inom loppet av 10 minuter ringer Gustav från skolan och undrar vad det var som hände. Ett föremål hade landat på taket på skolan och rektorn hade gått ut med information i högtalaren. Informationen vid det tillfället var att det pågick något ute vid flygplatsen, där Claes jobbar, och Gustav var orolig att det hade hänt honom något. När jag lagt på luren ringde Ulla och undrade vad som hände. Hon hade hört något om en gasläcka och var därför på väg till skolan för att hämta hem barnen. Mitt i allt detta så hade det känts skönt att snabbt kunna få information om vad som pågick. Till slut fick vi i alla fall via ambassaden information om vad som hänt och kunde lugna oss.



Det är vid dessa tillfällen man längtar efter strukturer, välorganiserade krisplaner, resurser och öppenhet. Det är lätt att ta information för givet men det är inte alltid lika självklart att det finns ett väloljat maskineri som fungerar.

söndag 3 maj 2009

Vi hade ju i alla fall tur med vädret

Idag ligger hela familjen utslagna efter en tuff turnering i Nordic Sport Days. Eller var det avslutningsfesten i går kväll?! Det gick väl inte så vidare bra för Sverige om man tittar på tabellplacering. Men roligt hade vi.

Nordic Sports Days är en årlig tradition som arrangeras av de nordiska ambassaderna. Årets turnering arrangerades av Danmark och vanns av Danmark. En turnering som innehöll diverse grenar; Fotboll, Volleyboll, Tennis, Simning, Löpning, Kids game och som till sist avgjordes med Fun game mellan de nordiska ambassadörerna.

På bilden ser ni Svenska damlandslaget i Tanzania. Även om vi inte vann någon match så gick vi från klarhet till klarhet. Coachade av Ulla "Svennis" Sätereie med assisterande tränare Karin och Cattis "Grip". Sverige placerade sig på en fjärdeplats och kom därmed sist i tabellen. Kommentarerna från de svenska damerna efter sista matchen var ändå på topp.

- Vi har aldrig haft så roligt och nu börjar hårdträningen inför nästa års turnering, säger assisterande tränare Karin och Cattis "Grip". Ska vi ha chans att vinna nästa år måste vi träna ännu hårdare. En träning innan turnering är för lite om vi ska vinna våra matcher och slippa skadade spelare. Våra nordiska grannländer var bättre än oss. Inget att diskutera.


Lite bättre gick det för Sveriges herrar. Efter tre förluster vann de till slut mot finnarna i matchen om bronsmedaljen. Det var en tuff match men resultatet 2-0 till Sverige var rättvist. De var helt klart de unga spelarna som avgjorde i den viktiga matchen mot Finland. Gustav "Zlatan" Nyqvist gjorde det sista målet i turneringen. På bilden ser ni Filip som blev rejält stämplad av en finsk spelare. Efter isbehandling i högt läge av Chris återhämtade han sig ganska fort. Så pass bra att han kunde ställa upp i den viktiga simtävlingen som starkt bidrog till Sverige poängskörd. Sverige vann överlägset denna deltävling. Och Sverige hade ett starkt simlag i år. Familjen Walters flickor, Rasmus Linder och Filip Nyqvist sopade banan med övriga länder i den avgörande stafetten. Och inte för att tala om alla glada svenska amatörsimmare som helhjärtat ställde upp i bassängen när det gällde att samla flest längder i poolen på tid. På bilden nedan ser ni Sveriges unga lovande simmare, Clara, Tess, Annie och Clara.



Efter två dagars intensivt tävlande kan jag säga att det känns i hela kroppen. Det är många muskler som gjort sig påminda, muskler som jag aldrig trodde fanns. Om det var av träningen på plan eller på dansgolvet i går kväll är svårt att avgöra.

Nu väntar en ny vecka, nya möjligheter och utmaningar................!