söndag 29 november 2009

1:a Advent

Så har vi firat första advent för andra gången i Tanzania. Julstjärnorna är framme och även adventsljusstaken. Men när jag höll på att pynta i lördags så undrade Filip vad jag höll på med. - Varför tar du fram julsakerna, Mamma? Ja lite konstigt känns det allt men jag tror det är viktigt att försöka hålla fast vid de svenska traditionerna när man bor så här.

Det är inte mycket som påminner om jul. Ingen snö och inget mörker och slask. Det finns inte heller några julblommor att sätta i krukorna men väl så vackra Flame Tree, se bilden ovan. Det är fantastiskt vackert med alla röda flame tree som pryder trädgårdarna runt där vi bor.

Något som däremot skapar lite julstämning är att lusseträningen på svenska residenset har startat. Den 12 december blir det lussefirande med pepparkakor och lussebullar i trädgården hos den svenska ambassadörsfamiljen. Det ser vi fram emot. Jag kan väl också erkänna att när man kliver in i matvaruaffären möts man av julmusik och värsta sortens jirlanger och annat glitter som pryder hela affären från golv till tak. I år sammanfaller även 1:a advent med den muslimska högtiden EID Mubarak. Så vi har dubbelt firande kan man säga.
Jag förstår att det är skönt för alla er i Sverige att lämna den mörka novembermånaden bakom sig och gå in i december med ljusslingor i träden, julstjärnor och levande ljus.
Och låt oss hoppas på lite snö!!!

onsdag 25 november 2009

Idétorka

Efter snart 1 1/2 års bloggande har jag hamnat i en form av Idétorka. Det känns som jag har skrivit om allt som går att skriva om. Om du inte vill höra samma sak än gång till vill säga. Du får gärna höra av dig med tips och idéer på saker som är intressant att läsa om. Jag gissar att vardagslivet hunnit i fatt oss och livet snurrar på som vanligt. Eller så blir man bara hemmablind och ser inte skogen för alla träden....


Det börjar lacka mot jul och nedräkningen har börjat. Inte bara efter den långa julledigheten utan också för kommande avsked. På bilden ser du Filip och Westley. Efter 4 år i Tanzania är det nu Westleys tur att flytta vidare. Filip och Westley är bästa kompisar och Filip kommer naturligtvis att sakna honom. Det är genom Westley som Filip blivit introducerad i musikens värld. Filip och Westley har ett band ihop, Plan B, tillsammans med några kompisar. Filip spelar trummor och Westley sjunger. Det var också Filip och Westley som blev de stora stjärnorna i Mama Mia på Little Theatre tidigare i höst.


Annars tycker jag nog mest att det är elände man läser om i tidningarna. Här om dagen kom ny inflationsrapport för Tanzania. 18,1 % INFLATION!!!! Anledningen är den stora torkan som slår hårt mot landet. Nu har det kommit regn i stora delar av Tanzania men kortsiktigt är skadan redan skedd. Många boskap har dött av undernäring och vattenbrist. Det innebär att priset på mejeriprodukter, kött och grönsaker stigit i höjden. Även tillgången i butikerna är begränsad. Ofta är det slut och man måste bunkra upp när det väl finns.



I övrigt fortsätter korruptionsskandalerna att fylla tidningarna. Även rivaliteten mellan fastlandet och Zanzibar. Osäkerheten och diskrimineringen för landets alla albinos tycks aldrig få något slut. För dig som inte hört detta förut kan jag berätta att det finns en tro bland landets Häxdoktoter att kroppsdelar från Albinos bringar lycka. Priset för en arm eller ett ben från en albino ligger runt 3000 USD. Det är helt makabert, men sant. Såg någon stans att ca 50 albinos fått sätta livet till.



Snart är det helg igen och dörrarna för den årliga Hantverksmässan, Makutano, öppnar i morgon. Jag och Mia är lite engagerade genom Mama Masai så nu ska vi iväg och packa varor som ska säljas.



Wikendi njema!

torsdag 19 november 2009

Korruptionsranking

Ja så har då den globala korruptions ranking ristan, Global Corruption Perception Index (CPI) publicerats, och vad ser vi då?! Tanzania har ramlat ned 24 placeringar sedan förra året. De går från placering 102 till 126 på bara ett år. Är det inte förfärligt hemskt!!!



Av totalt 185 länder så är Tanzania, tillsammans med många grannländer i Afrika, bland de mest korrupta länderna i världen. Sist på listan ligger Somalia, Afghanistan, Irak och Sudan. De minst korrupta länderna i världen är Nya Zeeland, Danmark, Singapore och Sverige.



Det här är förstås ett stort misslyckande för den Tanzaniska regeringen. Nästa år är det val i Tanzania. Jag hoppas då folket uttrycker sitt missnöje och visar att man inte kan acceptera en regering som inte kan skapa rättvisa och demokrati i landet. Vi som bor i Tanzania känner av korruptionen hela tiden. Att vara företagsledare i Tanzania med västerländska värderingsperspektiv är inte lätt. Men vi måste fortsätta att vara starka och inte acceptera korruption.



Vem har sagt att det ska vara lätt?!

tisdag 17 november 2009

Ministry of Education

I går var jag och Gustav och besökte Ministry of Education. Vi var där med anledning av Gustavs Personal Project. Hans ämne är "Recycling" och han ska skriva en bok för skolbarn i Tanzania.

Syftet med besöket var att stämma av om det kan finnas intresse för en sådan bok. Han ville också få tips och ideér till innehåll i boken.


I går eftermiddag tog vi en taxi ned till stan för att träffa Mary Kivaria på Ministry of Education. Hon var en snäll och trevlig dam som tog emot i sitt lilla tjänsterum. Hon svarade snällt på alla frågor Gustav hade förberett men det blev ganska uppenbart efter ett tag att frågor som renhålling och recycling inte är ämnen man diskuterar i skolan. Vi kunde snabbt förstå att nivån är fortfarande på en väldigt låg nivå. Begreppet "green school" finns med i läroplanen men handlar mer om barnens hälsotillstånd och vikten av att hålla sig ren för att inte få sjukdomar. Man har också placerat papperskorgar i klassrum och på skolområdet för att lära barnen att hålla rent omkring sig. De stora frågorna är hur man ska säkerställa att alla skolor har tillgång till vatten och elektricitet. Att få finansiering till att trycka skolmaterial eller vidareutbildning av lärarna är något man dagligen brottas med. Som ni förstår har man helt andra förutsättningar att bedriva skolarbetet än många andra länder.


Men mötet var intressant och lärorikt. Och Mary tyckte Gustav idé var uppfriskande och såg med spänning fram emot att få ta del av hans arbete. Hade han flera frågor så kunde han bara ringa henne.


Slutsatsen efter mötet är att försöka göra en lärobok som kan användas för skolbarn i alla åldrar. Den ska innehålla exempel på aktiviteter anpassade till olika åldersgrupper. Den ska också ge lärarna vägledning och bättre kunskap om recycling. Intressant var också Marys uppmaning att försöka skapa aktiviteter för att få de äldre skolbarnen att inse att recycling kan ge dem en extra inkomst, eller med andra ord What´s in it for me. Recycling handlar i första hand inte om källsortering där kommunen har uppsamlingscentraler för att återvinna hushållens avfall. Det handlar mer hur man i samhället kan återanvända papper eller andra material för att skapa något nytt.



Personal Project går vidare... och låt oss hoppas att miljöfrågor får en mer central roll på den Tanzanska regeringens agenda framöver. Även om Tanzania inte själva släpper ut så mycket koldioxid så finns det andra områden de kan bidra med. I gårdagens tidning stod det att läsa att på grund av den globala klimat förändringen så kommer glaciären på Kilimanjaro att vara borta om ca 20 år. Vi håller tummarna för att de stora ledarna tar sitt ansvar på nästa möte i Köpenhamn i december.

söndag 15 november 2009

Vintererbjudande från First Card...

... damp ned i brevlådan här om dagen. Vinter tänkte jag?! Hur kommer det sig att det kan snöa och vara kallt och mörk på ett ställe på jorden när det samtidigt är hetare än i en bastu på ett annat ställe?! Inte alls konstigt, men tanken slog mig ändå.

I den fina foldern fanns bilder på vackra vinterlandskap, uppmuntrande erbjudanden i vintermörkret, rabatt på julbilar osv. Då insåg jag att Afrika är långt bort från lilla norden.

Första året vi bodde här var det ganska lätt att hålla sig uppdaterad på vad som hände där hemma. Många händelser, debatter eller politiska inlägg kändes nära och jag hade egna referensramar. Men ju längre tiden går blir det svårare att hålla sig uppdaterad. Dessutom har jag knappt inga egna referensramar längre. Nya händelser och debatter pågår i Sverige. Det är det samma med årstiderna. Vi lämnade Sverige för Tanzania under den ljusaste och varmaste årstiden. Kom till ett varmt och soligt Afrika. Kort visit under nyår och en längre vistelse i Sverige under sommaren. För oss är det jämt sommar.... Inte undra på att First Card fick mig att vakna upp.

måndag 9 november 2009

Diplomatic Spouse Group - Christmas Bazaar

Samma dag som Tanzania Mainland Club Championship 2009 gick av stapeln i Dar es Salaam.

Clara var försås med och simmade för Dar Swim Club. Eftersom hon just fyllt 9 år flyttades hon upp i klassen 10 år och yngre vilket gjorde motståndet hårdare. Hon vann inga medaljer den här gången men simmade ändå bra och slog personligt rekord i 50m bröstsim. Bra kämpat!
Efter simningen bar det av till basaren. Clara och Tess (som också simmar för Dar Swim Club) hjälper till med fisk dammen. Många fiskesugna barn fanns bland besökarna så det var mycket att göra. Säg vilket barn som inte vill ha godis?!

Den årliga traditionen med julbasar, arrangerad av alla diplomatfruar i Dar es Salaam, gick i år av stapeln den 7 november. De flesta länder som är representerade i Dar finns med och gör en insats. Pengarna går oavkortat till olika projekt i syfte att hjälpa Tanzanias fattiga befolkning. Det kan vara bidrag till skolor, sjukhus, barnhem eller andra projekt man väljer att stödja.

Karin, vår ambassadörs fru, är mycket engagerad i dessa projekt. Hon gör ett fantastiskt jobb tillsammans med alla andra engagerade och drivande krafter inom Diplomatis Spouse Group. På bilderna ovan och nedan ser ni det svenska ståndet och några glada tjejer som jobbade hårt i den tryckande hettan.
Till försäljning fanns mycket hembakat som lussebullar och kanelbullar. Dessa bullar är förövrigt mycket eftertraktade bland andra expats. Efter en timme var mer än 250 bullar slutsålda. Norrmämmen sålde rökt lax, kaviar och choklad. Danskarna lakrits. Mums!

Det mesta i ståndet såldes den här dagen och vi är alla nöjda med dagskassan.

Filip och hans band "plan B" underhöll besökarna med några låtar. Dessvärre har jag ingen bild från deras uppträdande men jag kan väl säga att runt scenen flockades skolans sötaste tjejer, så då förstår ni själva. Jag måste säga att jag var mycket imponerad av Filips insats, det är ju inte varje dag man ser honom bakom trummorna. I alla år har fotbollen varit hans enda intresse. Men kanske trummorna imponerar mer på tjejerna.........



torsdag 5 november 2009

ISSEA Tournament i Nairobi

I går vinkade vi av Gustav som åkte till Kenya och Nairobi med skollaget i Volleyboll. Varje år ordnas en turnering av Interntional School of Nairobi (ISK) i volleyboll och fotboll. Turneringen heter ISSEA och är en mycket prestigefylld turnering där självklart bara de bästa spelarna får representera IST. Lag från östra Afrika deltar i turneringen.


Det är en lång process på skolan för att välja ut spelare till de fyra lagen (Damer/Herrar, fotboll/volleyboll). Redan första skolveckan efter sommarlovet börjar try-out. Det är sedan 2 gallringar tills dess laget är spikat och hårdträning startar inför kommande turnering. Det är naturligtvis hård konkurrens och elever från årskurs 9 till sista året i gymnasiet kan delta. Eftersom volleyboll är nytt för Gustav kom han nästan hela vägen fram. För ett tag i alla fall.
Men för att få åka med krävs dessutom minst betyg 4 i Effort. (Här får eleverna 4 betyg per läsår, Term 1-4. Betyget inkluderar Achievement grade och Effort grade. Betygsskalan är mellan 1 -7) I år var det hela 8 spelare i fotboll och volleyboll som inte fick åka på grund av för dåliga betyg.

I och med det fick Gustav chansen att åka med till Kenya. Han är naturligtvis mycket stolt och lycklig för det. De kommer att bo två och två i familjer till studenter som representerar ISK. Turneringen pågår till på lördag. Förutom alla tuffa matcher kommer det naturligtvis finnas många tillfällen till sociala aktiviteter. Bl a vet jag att de kommer att ha BBQ och disco för alla spelare. Säkert ett tillfälle att knyta många nya kontakter.


Vi önskar alla spelare och ledare


Lycka till!

söndag 1 november 2009

International Day på IST



Clara bland alla svenska barn i paraden runt skolan.


FN dagen firades traditionsenligt i fredags på IST. Det hela börjar med den stora paraden genom skolan under trummor och jubel från föräldrar och andra gäster. Det är ett mycket välbesökt arrangemang och skolans årliga höjdpunkt. Och jag kan väl bara hålla med, nu när vi själva avverkat ett skolår i Tanzania.

Alla är klädda i sina respektive nationaldräkter och går tillsammans med sina landsmän och kvinnor. Jag kan väl då avslöja att det är mycket ovanligt att vi svenskar bär med oss den svenska nationaldräkten när vi flyttar runt i världen. Vi trivs bäst i svenska fotbolls landslagets uniform. Huliganer?! Nej, vi är svenska fansar allihopa.

Paraden avslutas med storsamling i gymnastiksalen. Rektor Dr Susan Peacock håller tal, vi sjunger Tanzanias nationalsång, fredssånger och vi får se danser och andra uppträdanden från olika länder. I år var dessutom en mycket inspirerande dam från FN inbjuden att berätta om fredsarbetet i Tanzania och vad man gör för att stödja utsatta kvinnor i Tanzania.

Här är det Indien som har modevisning med kläder från Indiens olika provinser. Visst är de vackra.


Och här dansar de japanska barnen en japansk dans. Det är Claras klasskompis Chiori som dansar i mitten av bilden.

Efter storsamlingen i gymnastiksalen återgår alla barnen till sina respektive klassrum. Därefter får de klassvis gå runt och besöka alla nationer som står uppställda ute på fotbollsplanen. I år var nästan alla kontinenter representerade. För att nämna några av de aktiviteter som erbjöds barnen en dag som denna kan nämnas; måla kinesiska tecken, leka holländska och tyska lekar, hennatatuering från Indien och diverse olika goda och mindre goda smakprover från hela världen.

Som vanligt stod vi nordbor tillsammans under gemensamt tak. Här bjöds det på kanelbullar, pepparkakor och köttbullar. Norrmännen, som för övrigt hävdar att de äger rättigheterna till våfflor, bjöd på varma våfflor. Danskar bjöd på legobygge och saltlakrits och finnarna på vackra bilder från Finland.
Jag måste än en gång berömma IST för deras professionella arbete att skapa en internationell "fredlig" miljö för alla på skolan. People of the world är verkligen ett uttryck som kan representera känslan hos alla oss som var där.

Det är min övertygelse att den internationella miljön i skolan kan inspirera många barn till ett forsatt fredsarbete i framtiden. På IST har ordet Mångkulturell helt plötsligt fått en betydelse. Även om vi talar om ett mångkulturellt samhälle i Sverige så har vi mycket kvar att lära. Tänker då närmast på Integration. På IST går barn från ca 53 olika kulturer, religioner och bakgrund och alla är stolta över sitt ursprung och villiga att dela med sig av sina traditioner. Alla är också villiga att ta emot och lära sig av varandra. I Sverige gick Gustav och Filip i en internationell engelsk skola. Där kallades svenskarna för "Svennar" och övriga för "Blattar", det var alltid vi och dom. Så är det inte här.


Jag kan ibland önska att svenska politiker och företrädare för svenska skolan skulle få göra studiebesök på en skola som IST. Det skulle vara mycket berikande och ge andra perspektiv och även inspiration till en bättre läroplan för den svenska skolan. Visst finns det brister även här, det ska jag inte sticka under stol med. Men varför inte plocka russinen ur kakan.

Grattis AIK!

Vi kommer sova sött i natt och tänka på AIK som blivit svenska mästare.

Vi kan väl tillägga att vi även är glada för att IFK Norrköping klamrade sig kvar i Superettan. Där får de bra sällskap av Hammarby och kanske även Djurgården nästa år.

Go Gnaget Go!