tisdag 23 november 2010

Nedräkning

Det känns som det är dags att sätta punkt för den här gången och gå vidare till nya äventyr.

Den 10 december lämnar vi Tanzania. Vi har otroligt många minnen, erfarenheter och nya bekantskaper, som vi kärt kommer att bära med oss.

Vårt nya liv börjar den 3 Januari när vi landar på Svenska mark igen, närmare bestämt i Stockholm och Enskede. Första halvåret kommer vi att hyra ett möblerat hus, under tiden vi letar ett permanent boende i Enskede. Killarna kommer att börja gymnasiet på Internationella Engelska Gymnasiet i Skanstull och Clara i Enskede Skola. Claes fortsätter sin karriär inom Scania och själv går jag tillbaka till Nordea Bank och kortavdelningen. Som ni hör är det "same, same but a little bit different". Det ska bli kul att komma tillbaka.

Men innan vardagens rutiner och värv börjar har vi tänkt oss en lång och härlig semester i USA.
Första anhalten blir San Fransisco där vi ska hälsa på vänner. En rundresa i Kalifornien längst Highway 1, Las Vegas och Grand Canyon. Vi avslutar med en vecka i New York. Det känns helt overkligt och bättre än så här kan det inte bli.

Men hur känns det nu när man vet att det endast är några få dagar kvar av livet i Dar es Salaam? Ja det är förstås blandade känslor. Det är väldigt mycket vi kommer att sakna förstås men också situationer vi gärna lämnar till någon annan.

Saknaden av riktigt nära och goda vänner kommer att bli märkbar. De vackra färgerna, den varma solen och det turkosa havet lika så. Sköna varma dagar på Yacht Clubben, ett dopp i indiska oceanen eller en pizza med vänner i solnedgången. Resorna och de många äventyren. De alltid så vänliga människorna och det okomplicerade livet vi lever just nu. Ingen stress, ingen hets och framför allt ingen kommersiell hysteri.


Vad vi inte kommer att sakna är det korrupta samhället där många människor far illa. De ändlösa elavbrotten. Att allt som oftast mötas av svaret - Sorry Mama, hamna petroli. Att inte kunna planera matinköpen för du vet aldrig vad som just idag är slut på hyllorna. Att slippa skölja frukt och grönsaker i klorin innan du kan äta dem och att inte behöva förvara torrvaror i kylskåpet som skydd mot småkryp och andra insekter. Malariamygg, amöbor och andra tropiska sjukdomar. Även om de ibland bidrager till samtalsämnen vid middagsbordet. Taxiverksamheten upp och ned Haile Selassie Rd för att antingen hämta eller lämna barn. Det är säkert fler saker som jag redan hunnit förtränga.

Nu väntar nytt liv och nya möjligheter.