tisdag 13 april 2010

Påsklov i Cape Town

Här kommer en kort rapport från vår resa till Cape Town med omnejd. Vi har haft en fantastisk semester på alla sätt och vis. Storslagen natur, kultur, shopping, god mat och gott vin, trevligt sällskap och framför allt, CIVILISATION. Tänk att få köra på fina breda motorvägar. Att kunna gå på en riktig trottoar. Trycka på knappen för grön gubbe. Ja man blir nästan tårögd när man tänker tillbaka på det. Det tycker i alla fall vi som inte är vana vid sådan infrastruktur. Inte här i Tanzania i alla fall.

Vi är som sagt otroligt nöjda med vår semester. Även om vi vid ett par tillfällen kände oss otursförföljda. På inrådan av andra kompisar som varit i Cape Town blev vi uppmanade att boka färjan ut till Robben Island i god tid då det annars kunde vara fullbokat. Och det hade vi plikttroget gjort ca 2 månader innan avresa. Men just den dagen vi var bokade ställdes alla färjor in på grund av "Emergency rapair". Vi tror möjligen att det kunde ha något att göra med den "vite man" som ett par dagar tidigare hade blivit mördad i sitt hem utanför Johannesburg. Men detta är naturligtvis egna spekulationer. Varför skulla annars alla färjor under två dagar stå helt stilla?!

Den andra besvikelsen kom när vi fick besked om att även vårt hajdyk skulle bli inställt. Det gick för kraftig sjö och man bedömde att det skulle vara farligt att ge sig ut på havet utanför Gansbai´s kust. Vad gör man då för att trösta besvikna ungdomar som sett fram emot detta i veckor?! Även om inte zip-line i träden eller en guidad tur genom vingårdar och olivlundar på fyrhjuling var helt fel, så går det ju ändå inte att mäta med ett hajdyk.


Det är väl meningen att vi ska komma tillbaka en annan gång.


Alla intryck och upplevelser är så starka så jag tänkte att bilderna får tala sitt eget språk.






Det här var gänget som åkte tillsammans. Tre svenska familjer från Tanzania. (Fotografen, tillika skribenten, finns ej med på fotografiet). Vi hörde att vi inte var ensamma. Nästan hela "Expat community" i Dar es Salaam hade förflyttat sig hit. Påsken sägs vara den bästa tiden på året att besöka Cape Town.


Första dagen tog vi en "Hop on - hop off" guidad busstur runt Cape Town. Det är ju alltid bra att rekognisera läget som ny på en plats man aldrig varit.




Så här glad blev Clara när hon kom till Cape Town. Det var härligt att doppa tårna i det kalla vattnet. Brrrr


Gustav tittar ut över Cape Town från basstationen vid Taffelberget. Det här är frihet!

Filip vid Godahoppsudden. Han tänker på sin surfingbräda som han precis köpt. Här hade det varit coolt att surfa i vågorna.




En dagsutflykt längst kusten.



Väldigt många små söta pingviner såg vi. Dessa går att beskåda utanför en kuststad som heter Simon´s Town .




Här ska vi gå upp till den högsta punken vid Godahoppsudden för att beskåda ännu en vacker vy. Det är så mäktigt att man inte hittar ord för det.



Här på väg upp mot toppen. Länge trodde man att Godahoppsudden var den sydligaste spetsen i Sydafrika, men det är den inte. Men det var här många skepp förliste på sin väg mellan de olika hamnarna. Det tros ligga ca 2700 skepp på havets botten här utanför.






Ok, då var vi uppe. Åt vilket håller ligger Europa.


Vi blev uppmanade att ta första bästa chans till en tur upp på Taffel berget. Just den här morgonen sken solen men vinden blåste hårt. Så när vi kom upp till basstationen fick vi besked om att kabinbanan inte gick. Men man kunde gå upp. Sagt och gjort. Här startar expeditionen sin vandring...


Vätskepaus på vägen upp. Men också ett tillfälle att beskåda den fina utsikten.


Efter en stunds vandring blev solen brännande het. För er som känner Claes, vet att han gärna vill skydda sig från solen. Vi brukar kalla honom Ashmed ben Mohammed. Här i egen hög person.



Det var helt klart värt ett besök upp på Taffel berget. Se vilken fin utsikt från toppen!



Men det var skönt att ta kabinbanan ned. Om vandringen upp tog oss 2 timmar så tog resan ned ca 2 minuter. (Det kan inte undgå någon att Visa är en av huvudsponsorerna för kommande VM i fotboll i Sydafrika)

Kaféer och en lunch på stan. Åhhhh vad härligt. Här är mina favorit killar.


Även tjejerna njöt. Här med en Tapas lunch i solen.


Ett besök på en vingård. Just den här dagen regnade det men det var otroligt fint ändå. Vi gjorde även en guidad tur genom vinkällaren. Och drack ett glas rött till lunchen. Mmmmmmm




Hermaneus. Hit vill vi komma igen. Det var här ifrån vi skulle starta vår hajtur, som dessvärre inte blev av.





Vi fick i stället åka zip line i träden. Kolla vilka proffs!


Därefter en guidad tur genom vingårdar och olivlundar på fyrhjuling. Gissa om alla tyckte det var kul. Efter ett tag var det Clara som körde och Claes åkte med. Killarna körde förstås en egen fyrhjuling och många sladdar blev det....


En kort paus för att beskåda den fina utsikten ovanför Hermaneus. Det är en storslagen natur.


Hit vill vi gärna komma tillbaka! På återseende Cape Town.

1 kommentar:

sussi sa...

En kort rapport ???
Jag tyckte att den blev lååååååååång. Vilken härlig semester ni ser ut att ha haft. Med många olika upplevelser läskiga, intressanta, kalla, varma ,fartfyllda ja en härlig blandning med andra ord.Och vilka fina kort ni har tagit, mitt personliga var nog Classe med turban ha ha ha ( det kan han väl ha som profilbild på fejjan). Här hemma har våren äntligen kommit och snön är äntligen borta... igår plockade jag min första bukett med vitsippor som står på köksbordet och påminner oss om att nu är det den härligaste tiden på året.... NICE !! Jag/vi njuter i fulla drag även om antihistamintabletterna svälj ner varje morgon för att klara dagen. D e´ smällar man får ta...
Ha det nu så bra i allt regnande där borta och sköt om er alla PUSS OCH KRAM från Mostrer Sussi och co.