torsdag 19 augusti 2010

Family planning

Det står mycket att läsa om "Family planning" i tidningarna i Tanzania nu. Endast 20% av alla kvinnor har tillgång till preventivmedel. Inte konstigt att hela 46% av alla graviditeter är oönskade. Många av dessa kvinnor är unga och tvingas till abort med hjälp av oprofessionella läkare. Detta får till följd att många kvinnor dör eller blir sterila pga detta.

Anledningen till denna debatt är att många kvinnor nu höjer sina röster för att stoppa denna utveckling. Man är i stort behov av mer kunskap, utbildning och pengar till preventivmedel. Man vill också involvera männen med tanke på de kulturella hinder som finns hos vissa grupper. Det är ofta männen som är beslutsfattare och för att utbilda flickorna i unga år behövs stöd hos deras fäder.

Befolkningsökningen i Tanzania är hög, en ökning med ca 2,9 % varje år. Och ca 44% av alla graviditeter sker bland unga flickor under 15 år. Man räknar med att befolkningen ska ha ökat till ca 63,5 miljoner år 2025, från dagens ca 40 miljoner människor, om ingenting händer. Med detta som bakgrund ser man en risk i att fler barn kommer att dö i HIV/Aids. Man ser också att fler barn föds till föräldrar som redan har det svårt att försörja sin familj då arbetslösheten är hög i Tanzania. Och många unga flickor tvingas sluta skolan på grund av detta.

Med tanke på befolkningsmängden så kom jag att tänka på en artikel i The Citizen förra veckan. Den handlade om en pappa som förlorat 10 barn i en båtolycka. De bodde på en ö där ingen skola fanns för hans barn. Han hade byggt en båt så att bygdens barn kunde ta sig till och från skolan varje dag. Han ville nämligen ge sina barn en utbildning, vilket han själv aldrig fått. Nu hade båten sjunkit på väg till skolan och 18 barn dog. Man frågade honom hur många barn han hade. Han kunde inte svara på frågan men sa att han levde här och nu och alla hans barn var välkomna. Ganska långt från Sveriges disciplinerade födselkontroll och sociala nätverk.

Det är även Valår i Tanzania i år. Den 31 oktober är det val och Tanzanias befolkning har då möjlighet att välja en regering som prioriterar dessa frågor. Jag hoppas verkligen att dessa frågor får den plats på agendan de förtjänar.

Inga kommentarer: