torsdag 6 maj 2010

Regnperiod



Bra eller inte bra?!


Med ett snällt hjärta och macroperspektiv så är det förstås bra för de allra flesta. Med regnet kommer Tanzanias skördar att gro. Eftersom jordbruket är en av Tanzanias viktigaste inkomstkällor så är det förstås viktigt att de regnar. Förra årets torka förstörde både skördar och böndernas och Masaiernas boskap dog. Detta medförde stora förluster för människorna på landsbygden. Med regnet kommer också elförsörjningen kunna bibehållas. Det upplyste Samia, som äger delikatess butiken här på halvön, mig om. Förra årets torka förorsakade många el stopp vilket är mycket kostsamt för små butiksägare. Det är väl ok med dieselgeneratorer för enskilda hushåll men det blir dyrt i längden för en liten affär som måste hålla igång alla kyldiskar.


Med regnet blir det också lite svalare i luften, vilket vi alla uppskattar. Definitionen och innebörden av ordet "Svalare" är inte den samma som för oss nordbor. Här betyder svalare att dagstemperaturen kanske stannar på mellan 25-27 grader samt en torrare luft. Detta att jämföras med 35-37 grader och 95% luftfuktighet under den torra perioden januari - mars.


Tanzanias regnperioder:

Lilla regnperioden är i november - december.

Stora regnperioden är i april - maj.


Men regnet medför också en del problem. Med regnet ökar antalet malaria mygg. Så här års är det därför många som får malaria. Malaria är en av de största orsakerna till den höga barndödligheten i Tanzania. Med bra medicin blir du frisk, men det är många här i landet som inte har råd med detta. För att bekämpa Malaria är det många hjälporganisationer som ger ut gratis myggnät till befolkningen. Man håller också på att reglera prissättningen för malaria medicin. Detta är ett prioriterat och viktigt område för Tanzania och dess framtid.


Förutom malaria så har vi nu även fått andra sjukdomar här i Dar es Salaam. Dingue feber och Bilharzia. Dingue feber får man tydligen via en dagmygga (malaria myggan kommer på kvällen/nätterna). Dessa myggor sprider ett virus som inte kan medicineras. Tydligen är detta vanligt i Asien och mindre vanligt i Afrika.

Bilharzia får man vanligtvis i stillastående vatten som Malawi sjön eller Viktoria sjön. Den sprids via snäckor genom huden. Var detta nu har kommit ifrån forskas här på halvön. Många familjer har diagnostiserats med Bilharzia. Ännu ingen i vår familj. Men du kan medicinera bort Bilharzia, tack och lov.

Förutom alla sjukdomar så blir det fruktansvärt geggigt och blött över allt. Många vägar står i vatten och trafiken ett kaos, så för att vara riktigt ärlig börjar vi faktiskt bli lite trötta på allt regn nu. Kan tänka att vi känner precis som alla svenskar över all snö i vintras. Vi har fått nog!

Men inget ont som inte har något gott med sig. Just nu är det i alla fall väldigt bra vind och vågor. I går var jag och Sofie ute och seglade Laser med de övriga i torsdagsgruppen. Vi trotsade regnet och gick ut i viken utanför Yacht Clubben. Det gick av bara sjutton och vi hade det fantastiskt kul. Att segla är som yoga för huvudet. Man släpper alla tankar och bara njuter av farten och havet.

På eftermiddagen när Filip kom hem från skolan tog han sig ner till Coco Beach för att surfa med de andra grabbarna. Han var helt lyrisk när han efter ett antal timmar slutligen kom hem. Och tydligen ska det bli höga vågor även idag och under helgen.


Keep on surfing!

1 kommentar:

sussi sa...

Hej på er !
Jag kan förstå att ni är trötta på regnet, det regnar kanske inte som här hemma , utan vräker ner eller snarare ÖSER ner.När vi var i Tanzania så såg jag inte så där överdrivet med vägbrunnar på vägarna heller och dom röda lervägar som visserligen var torra och dammiga när vi var där, men jag kan tänka mej att dammet har förvandlats till en röd geggig sörja, Och barnen Nyqvist vill väl inte använda galonisar heller... aj aj aj men stå ut snart är ni hemma i kalla molniga ,myggfria Sverige igen. Imorse var det så kallt att jag fick ta fram vintervantarna när jag skulle cykla till jobbet och flera morgnar har det varit frost denna vecka buuurrrrrr...Men vi hoppas fortfarande på en varm, svettig, solig och myggig sommar som dom har lovat.
Puss och kram från Systern, Mostern och Svägerskan
ps. alla andra hälsar