onsdag 16 december 2009

Siffrorna talar sitt tydliga språk!

Det är dessa barn Tanzania ska bygga sin framtid på. Men endast 45 % av flickorna och 55 % av pojkarna klarar sluttestet efter 7:e klass.


För en vecka sedan släpptes resultatet av de ca 1 miljoner elever som skrev sitt sluttest efter 7:e klass. I Tanzania är det skolplikt upp till 7:e klass. Och jag tror man har lyckats ganska bra med att erbjuda skolgång till alla barn i Tanzania. Hörde någonstans att ca 95% av alla barn går i skolan vilket är en avsevärd förbättring jämfört ett antal år sedan. Men vad man lyckats mindre bra med är att rekrytera bra lärare och en bra skolmiljö till landets alla barn. Det är klart att detta resultat fått ett stort medialt utrymme i landets alla tidningar. Och frågan man kan ställa sig är, vad gör regeringen för att förbättra skolan?





Jag har skrivit det tidigare men det tål att upprepas. UTBILDNING är en av de områden Tanzania måste fokusera på. Tillsammans med korruptionsbekämpning. För hur ska Tanzanias folk kunna konkurrera på en världsmarknad där endast ett mindre antal av deras invånare har utbildning.





Det som är mest skrämmande att läsa utav den rapport som presenterades är att Matematik och Engelska ligger sista på resultatlistan. Endast 20% av landets elever klarade matte-testet och endast 35% engelskan. När jag läser det här blir jag så arg och undrar vad alla miljoner biståndspengar tar vägen egentligen. Förutom de mest synbara investeringarna såsom i HILUX eller andra lyx jeepar som regeringens medlemmar åker omkring i. Eller i traktamenten vid utlandsresor. Ett 90-tal delegater från Tanzania for till klimatkonferensen i Köpenhamn, för att bara nämna något exempel. Till vilken nytta kan man tänka? När Kina endast skickade ca 25 stycken. Och då är Kina ändå är ett av de länder som är de största miljöförstörarna. Jag är rädd för att Tanzanias problem kommer att ta lång tid att lösa. Samtidigt som västvärldens hjul snurrar allt snabbare så halkar många av afrikas länder bara längre bort från världskonkurrensen.

Inga kommentarer: