tisdag 2 februari 2010

Kort uppdatering

Det kanske är på tiden att ge en kort uppdatering om Gustav, Filip och Clara. Det var ett tag sedans sist.

I morse sa Filip: - Mamma, vad tiden går fort. Det känns som veckorna bara springer iväg, helt plötsligt är det snart fredag igen. Och lite så känns det faktiskt. Tiden bara springer iväg.

Till helgen ska Gustav och Filip åka på något som heter ESP (Extended Student Programme) med skolan. De åker tidigt lördag morgon med buss upp till Arusha som ligger i norra Tanzania. Där ska de i en vecka gå något som heter "Crater higland trek". En helt fantastisk upplevelse säger de som gått den själv. Fantastiskt landskap. Besök i masai byar. Vattenfall. Även ett besök i Ngorongoro crater. De kommer att gå ca 1,7 - 2,7 mil per dag. Den här gången behöver de inte bära sina egna ryggsäckar, det kommer åsnorna att göra. Men en dagryggsäck med vatten och snacks får de bära själva. De kommer att bo i tält och äta utomhus av maten som deras kockar på resan lagar över öppen eld. 30 elever och 4 lärare kommer tillsammans utgöra denna expedition. Jag är sååååå avundsjuk. Bilden ovan får symbolisera lanskapet de kommer vandra igenom. (Bilden är tagen på vägen upp till Kilimanjaros topp förra året i februari).


Annars är det som vanligt högt tempo i skolan. Mycket läxor, prov och uppsatser. Gustav har precis lämnat in sitt Personal Project som bidragit till mer arbete än vanligt för honom. Under hela grade 10 har de jobbat med detta. Skapat en produkt som i Gustavs fall var en lärobok för barn i Tanzania om Recycling. Till detta en rapport om max 4000 ord. Oj vad han slet, in i det sista. Betyget för detta lär dröja då man kommer att skicka några elevers arbete till en bedömnings kommitté i England. Anledningen till detta är att man vill säkerställa jämn kvalitet i bedömningsprocessen.

Filip har upptäckt en ny sport nämligen surfing. I fredags när jag hämtade honom hos Kent (hans surfarkompis) sken han som en sol. Jäkligt kul men svårt, var ungefär beskrivingen jag fick när jag frågade. Den här veckan har det gått lite bättre och jag tror han kommer spendera många timmar på surfbrädan framöver. Det är när tidvattnet går in som vågorna är som högst. Och då kan man se många glada entusiaster på brädor utanför Coco Beach. Annars är det gym, fotboll, simning och tennis som gäller för de båda. Ja och så Yacht Clubben på fredagar och fester på lördagar.


Clara jobbar också på i skolan. Just nu har de ett tema som heter "Eat well, get well". Varje morgon, under 4 veckor, startas med ett work out pass eller löpning runt skolan. De forskar om mat och grönsaker och olika livsstilar. Vad man ska äta och vad man ska undvika. De experimenterar med olika frukt och grönsaksjuicer. Det är väldigt inspirerande och Clara ger oss lektioner varje kväll om olika saker. Bl a en övning för att ta bort oönskat "gäddhäng". För dig mamma, sa hon. Mrs Hightmiller (Claras fröken) har samma problem. Ha ha


Efter skolan går hon på fritids på nordiska skolan. Tre dagar i veckan simmar hon med Dar Swim Club. Hon träffar många kompisar, går på kalas och har sleep-over.

Inga kommentarer: