Nu förstår jag alla föräldrar och ungdomar som sliter med alla valmöjligheter inför framtida gymnasieutbildning. Även om vi är förskonade från alla val av skolor så blir det ändå en massa ställningstagande. Strategi och taktik?! Hur ska vi tänka och hur ska vi välja?! Gustav har precis lämnat in sin ansökan om val av ämnen inför IB nästa läsår. Och vi tror att han gjort rätt val.
I den internationella skola som barnen går i, går man 10 år i så kallad grundskola. Gustav är nu på sitt 10:e år. Därefter följer en 2-årig gymnasieutbildning kallad IB (International Baccalaureate). IB finns i två nivåer; Diploma programme och Certificate programme. Den förstnämnda är på en högre svårighetsgrad och omfattar 6 ämnen varav 3 är på High level och 3 på Standard level. Förutom sex teoretiska ämnen omfattas IB av TOK, CAS och Extended Essay. De flesta elever väljer Diploma programme vilket också Gustav har gjort.
TOK står för Theory of knowledge och Health and Social Education. Syftet med kursen är att utveckla kunskaper i analys och kritiskt tänkande.
CAS står för Creativity, Action and Service. Alla studenter måste delta i olika aktiviteter minst 3-4 timmar per vecka utanför skolarbetet. Syftet är att utveckla lusten till att upptäcka, utökat självförtroende så väl som andra kunskaper och intressen.
Extended Essay är obligatoriskt för alla studenter som väljer Diploma programme och är ett självständigt forskningsprojekt utifrån något av valda ämnesområden, som ska resultera i en skriftlig rapport om minst 4000 ord.
Så nu är det väl bara att luta sig tillbaka och hoppas att resten av året går lika bra för Gustav
som det gjort tidigare. Senare i vår väntar säkert en del fester och annat kul för alla grade 10 studenter. Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar