fredag 19 mars 2010

Tyst korruption

Här om dagen läste jag en artikel i The Citizen som bygger på en studie som Världsbanken har gjort. Den visar på en ny form av korruption som bygger på misslyckanden inom den offentliga sektorn.

Termen "tyst korruption" innebär olika typer av ineffektiv eller avsaknad av service från t ex lärare, doktorer och andra myndighetspersoner och som inte inkluderar monetära transaktioner. Den här typen av korruption slår speciellt hårt mot fattiga länder, så kallade utvecklingsländer. Och naturligtvis är detta ett stort hot mot Tanzanias utveckling.

Exempel på tyst korruption är den höga frånvaron av lärare i kommunala skolor eller doktorer på kommunala sjukhus. Ett annat område är jordbrukssektorn. Studien visar att i ett antal afrikanska länder är lärarnas frånvaro så hög som 15 - 25% av den lärarleddda tiden. Lika gäller för doktorer men där är frånvarotiden upp mot 33%. Förutom den höga frånvaron visar studien att utbildnings- och kunskapsnivån bland dessa yrkesgruppen även är mycket låg.

Att inte ha tillgång till adekvat sjukhusutrustning, hög andel medicin som stjäls och låg nivå på att diagnostisera sjukdomar, manifesterar begreppet "tyst korruption". Tyst korruption gör inga "huvudnyheter" men ger förödande effekter för samhället på lång sikt.

För att bekämpa "tyst korruption" krävs en kombination av starkt och engagerat ledarskap, policys och institutioner för uppföljning samt pålitlighet och deltagande från allmänheten.

Att inte kunna medicinera ett malaria sjukt barn pga avsaknad av medicin innebär oönskad dödlighet. Eller en jordbrukare som får verkningslöst gödningsmedel kanske helt slutar med det. Detta leder till låg produktivitet och kvalitet bland jordburkarna. Barn som inte får utbildning leder till låg kunskapsnivå och levnadsstandard i vuxen ålder.

Studien visar att "tyst korruption" är två gånger större är öppen korruption. Det är den del av isberget som ligger under vattenytan. Den grund på vilket samhället ska utvecklas.

Inga kommentarer: