tisdag 21 oktober 2008

Hakuna Matata



-"Welcome to the land of Hakuna Matata". Det var med de orden vår guide hälsade oss välkommen till Zanzibar. Den lilla paradis ön ca 50 km öster om Dar Es Salaam. Och Hakuna Matata följde oss genom hela vår resa. Alla var vänliga och trevliga och inte långt från ett leende på läpparna. Vi kunde verkligen känna att här fanns "Inga bekymmer". Lite konstigt att förstå med tanke på att Zanzibar har 75 % arbetslöshet.


Vår resa började lördag morgon kl 07.15 då Ferry Express avgick Dar Es Salaams hamn. Ca 2 timmar senare anlände vi Stone Town på Zanzibar. Här spenderade vi ett dygn. Efter en utsökt lunch på Top Restaurant på 236 Hurumzi Hotel, där vi för övrigt bodde, mötte vi vår guide för eftermiddagen. Han hette Streike och var en ung Zanzibar-kille med stort engagemang och intresse för sin Ö. Han såg ut som Eddy Murphy när han skrattade. Och skratta det gjorde han ofta, så ni kan tro att vi hade en kul eftermiddag tillsammans.

I Stone Town finns 56 moskeér. Helt otroligt då staden bara är två mil lång och 1 mil bred. 95% av befolkningen är muslimer så det kanske behövs. Tillsammans med Streike gick vi till fots runt i den gamla staden. Gränderna är små och trånga och det känns i vissa lägen som Gamla Stan i Stockholm. Men väl nere i området där grönsaks-/fisk- och kött-marknaden höll till så var det inget tvivel om att vi var på Zanzibar. Här kunde man hitta allt man behövde och lite till...
Lukten från fiskmarknaden doftade inte parfym om vi säger så. Då får ni själva lista ut hur det luktade. Den guidade turen avslutades vid den plats där "slav marknaden" höll till inpå sent 1800-tal. Stone Town var centrum för all slavhandel för Östra Afrika till 1873 då den avskaffades av Britterna.

Efter ett intressant dygn i Stone Town gick färden till Jambiani Beach, på Zanzibars östkust. Här väntade ett par dygn av absolut vila. Vi bodde vid beachen och hörde vågornas brus från Indiska Oceanen. Långt från kommersialism och västerländsk effektivitet. Här lever man verkligen "Hakuna Matata". Kilometerlånga stränder med kritvit sand, massor av snäckor och dessvärre en del skräp. Det är faktiskt någonting man förvånas över i Tanzania. Här skulle man verkligen behöva lära sig mer om sophantering och Re-cycling. Sammanfattningsvis kan man väl säga att boken är en bra vän när man ligger där i solstolen under bandan i skydd från solen. Här råder full avkoppling!

Nu är vi tillbaka i Dar Es Salaams och barnen har börjat i skolan och Claes är på jobbet. I morgon är det FN-dagen vilken kommer att firas på de båda skolorna. I Claras skola blir det parad och alla barnen får bära kläder och flaggor som representerar deras hemland. Paraden avslutas med en utställning där många länder är representerade. Vi nordiska länder har gått ihop om ett bord och kommer att ha frågetävling, lego-bygge och provsmakning av pepparkakor, kanelbullar och lakrits.

1 kommentar:

sussi sa...

Hej på er !
åh vad ni har det bra där borta.
njut njut njut medans ni kan. Nu börjar vårat höstlov , eller rättare sagt ungarnas lov. Vi andra jobbar och dom ska till farfar och farmor och ha det bra. hoppas att vi kan "skypa" i helgen så man får höra mer om ert äventyp puss från moster