fredag 17 april 2009

The Super Swedes


Sofia, Gustav och Johan.


Efter en lång förberedelse är de så äntligen på väg. Till Kilimanjaro!!!

I morse var det samling 06.45 utanför skolan för gemensam bussfärd upp till Kilimanjaro. Resan kommer att ta hela dagen. I morgon, efter en förhoppningsvis utvilande sömn, god middag och en skön dusch, börjar de sin vandring mot Afrikas högsta topp. Uhuru Peak 5 895 meter över havet.


20 studenter från skolan är utvalda till denna expedition. Svenskgänget, eller Super Swedes som de också kallas, ser ni på bilden ovan. Sofia går i IB 1, Johan i grade 10 och Gustav i grade 9. Jag vet att de kommer att få en helt fantastisk upplevelse. Ett gäng kompisar, i den vackra och storslagna naturen. Och förhoppningsvis glädjen att få nå ända upp till toppen.


Den stora skillnaden för dessa ungdomar är att de kommer att bära all sin packning själv. De flesta expeditioner använder porters som bär bagaget åt dem. Det enda man då själv bär är en dagväska med snacks, kamera och vatten. Anledningen till att Expedition IST valt att bära bagaget själva är att det kommer att tvinga alla att gå långsammare. Vilket är otroligt viktigt för att anpassa sig till den höga höjden. Men det är också en tradition som man gärna vill behålla.


Vägen upp till toppen går först genom regnskog. Ca 1 mil och 1000 meters stigning. Därefter hedlandskap, också det ca 1 mil och 1000 meters stigning. Den näst sista och längsta etappen, 1,2 mil och 1000 meters stigning, går genom riktigt fjällandskap. Den allra sista sträckan går spikrakt upp för berget. En stigning på ca 1200 meter. Vägen upp till Gillmans Point, ca 5 600 meter över havet, går i sick sack. Därefter går man längst kraterkanten upp till högsta toppen. Väderförhållandena kan växla; sol, regn, snö och blåst.
Natten mellan onsdag och torsdag börjar de sin vandring mot toppen. Vi håller tummarna för er.


Lycka till!



1 kommentar:

sussi sa...

OJ OJ OJ det låter tufft men säkert en nyttig upplevelse för tonåringarna. Hoppas att dom klarar uppdraget, dom peppar säkert varandra genom snår och stigar, Jag ska tänka på dom det lovar jag. Vi hörs Moster Sussi