torsdag 2 april 2009

International School of Tanganyika - IST

Kommer just från Parent/Teacher Conference i Gustav och Filips skola. Varje termin får föräldrar möjlighet att träffa alla lärare för ett kort möte. Och det är med stolthet jag lämnade skolan idag. Man ska inte skryta om sina egna barn men jag vill ändå ge dem beröm för vad de presterat så här långt. Bra kämpat!!!!



Alla lärare jag träffade hade bara positiva omdömen att ge. De har utvecklat sin engelska till en nivå som är mer än godkänd. De visar ett stort intresse i skolarbetet och är bra kompisar i klassen. Det värmer att höra dessa ord. Speciellt när man ibland bråttas med skuldkänslor för att man dragit iväg med dem över halva jordklotet. Det är inte alltid lätt att vara tonåring i Tanzania. Friheten är begränsad och man är ganska beroende av sina föräldrar. Skoltempot är högt och det är ofta de sitter med läxor efter övriga i familjen gått och lagt sig. Man är långt från sina gamla kompisar och hänger inte riktigt med i vad som händer hemma i Sverige. Det bör väl tilläggas att det säkert inte är så lätt att vara tonåring någonstans på detta jordklot. Men ni förstår säkert vad jag menar.



Jag vill också passa på att ge IST en stor eloge för på vilket sätt de bedriver undervisning. Över lag håller lärarna en hög kvalitet och de flesta är otroligt professionella. Det märktes att alla lärare har koll på sina elever och kunde därför på ett bra sätt ge individuell feedback på deras insatser under året. Det är mycket värdefullt att som förälder få den detaljerade informationen. Det är ju inte alltid som tonåringar är lika kommunikativa i sin återkoppling. Att få gå i en internationell skola av den här kvaliteten som IST visar är en otrolig förmån. En erfarenhet och en massa kunskaper som kommer att följa dem resten av livet. Den stora skillnaden är pedagogiken i undervisningen. Enligt de kriterier som IST följer så bedöms eleven utifrån 4 olika kriterier; kunskap/förståelse, hur väl man kan använda/applicera sin kunskap i olika situationer, reflektion/utvärdering och personligt engagemang.



Med dessa kriterier förbereds eleven att ta steget ut i näringslivet. De får lära sig att granska saker kritiskt, analysera, reflektera och presentera sina slutsatser på ett varierande och omfattande sätt. Som Filip uttryckte det här om dagen:



" - På engelskan ska man inte bara skriva en uppsats, man ska skriva den på olika sätt. Antingen med syfte att övertyga läsaren eller som en analys med egna slutsatser eller bara som ett referat av en text. Det är jättesvårt"

1 kommentar:

sussi sa...

Hej på er !
gud va kul att höra att det går så bra för Gustav och Filip. Jag blir stolt som moster till killarna att höra att det funkar bra eller tillochmed bättre än det ska. Hälsa från oss och säj " BRA KÄMPAT"
Moster Sussi och alla kidsen