onsdag 6 maj 2009

Lite funderingar

Läser i en av de svenska nättidningarna om det första bekräftade fallet av svininfluensa i Sverige. Enligt smittskyddsinstitutet var det en kvinna från Stockholm som varit i USA på semester som bar på viruset. Tydligen hade hon drabbats av en mildare variant och tillfrisknat snabbt. Ingen anhörig är smittade men man har ändå satt in medicin i förebyggande syfte.

Det är skönt att läsa svenska nyheter. Man får snabbt information om viktiga nyheter via Radio, TV eller Internet. Man känner sig trygg och vet att informationen i stora delar är rätt.

I Tanzania är det inte alltid så. Informationen tar ibland lång tid att nå allmänheten och det är inte ovanligt att utländska medier är snabbare att rapportera inhemska nyheter än Tanzanerna själva. Man kan dessutom inte alltid lita på att de uppgifter som publiceras är korrekta. Jag vet inte om ni läste om den stora explosionen i Dar es Salaam förra veckan? Militärens ammunitionslager detonerade av misstag en liten bit utanför Dar es Salaams stadskärna. En explosion som skakade hela Dar es Salaam. Jag befann mig vid det tillfället på jobbet och först trodde vi det var åskan som gick. Efter en stund började vi tveka. Var det krig? eller terrorister som sprängde någon ambassad....? Fantasin satt inga gränser. Inom loppet av 10 minuter ringer Gustav från skolan och undrar vad det var som hände. Ett föremål hade landat på taket på skolan och rektorn hade gått ut med information i högtalaren. Informationen vid det tillfället var att det pågick något ute vid flygplatsen, där Claes jobbar, och Gustav var orolig att det hade hänt honom något. När jag lagt på luren ringde Ulla och undrade vad som hände. Hon hade hört något om en gasläcka och var därför på väg till skolan för att hämta hem barnen. Mitt i allt detta så hade det känts skönt att snabbt kunna få information om vad som pågick. Till slut fick vi i alla fall via ambassaden information om vad som hänt och kunde lugna oss.



Det är vid dessa tillfällen man längtar efter strukturer, välorganiserade krisplaner, resurser och öppenhet. Det är lätt att ta information för givet men det är inte alltid lika självklart att det finns ett väloljat maskineri som fungerar.

Inga kommentarer: