torsdag 28 maj 2009

Final Exams - Grade 9

Den här och nästa vecka gör alla grade 9, 10 och gymnasieelever, även kallade IB elever, sin "Final Exams". Idag var första skriftliga examens tillfället, i SO. Och vad händer... Gustav vaknar kl 03.15 av illamående och kräkningar. Det kunde inte ha varit sämre timing. Han som var så laddad. I stället har han legat hemma hela dagen med undantag för två läkarbesök. Första besöket för att ta blodprov för malaria eller annan bakterie. Han hade ingen malaria men en infektion i kroppen. Kräkningarna måste därför ha orsakats av glassen han åt igår. Men bakterien i kroppen har han nu fått antibiotika för.


Resten av den här dagen/kvällen får ägnas åt studier. I morgon är det Engelska test. I en och en halv timme ska alla i grade 9 skriva en uppsats baserad på en analyser av en dikt. Utan vetskap om diktens innehåll ska den läsas och analyseras. Därefter ska de skriva en uppsats som ska följa viss standard som de lärt sig under året.

De ämnen som eleverna ska testas skriftligen i är SO, NO, Matte och Engelska. Övriga ämnen genomförs med muntliga tester. Dessa tester kommer inte att påverka årets skolbetyg men kommer skriftligen att anges tillsammans med övriga betyg. Anledningen till att alla grade 9 och 10 gör dessa tester är förberedande inför gymnasiet, dvs Diploma Programme. Då är dessa tester avgörande för slutbetyget.


IB=International Baccalaureate vilket är en standardiserad internationell utbildning i tre nivåer; Primary Years Programme (PYP), Middle Years Programme (MYP) och Diploma Programme. Hela skolplanen bygger på en given standard som mer än 2600 skolor i 135 länder följer. För att kunna räkna sig till en av dessa, är skolan tvungen att genomgå en certifiering. Var 5:e år sker en revision av skolans läroplan. Denna revision genomförs av ett oberoende professionellt företag som åker runt bland världens skolor. IST (International School of Tanganyika) har under våren genomgått en revision av detta företag och blivit godkända.

Inga kommentarer: