måndag 10 augusti 2009

Back in Tanzania

KARIBU TENA TANZANIA!!!!!
Det känns lite ringrostigt att sätta sig ned framför datorn igen. Det har varit ett långt sommarlov och jag har helt kopplat av från allt vad datorer heter. Men nu är jag tillbaka. På bilden ser ni en vacker sommarbukett i fönstret på landet. Det var där vi spenderade mest av vår tid i Sverige. Jag och Clara vill säga. De andra har tittat in lite då och då. Claes var tvungen att åka tillbaka och jobba några veckor i juli. Gustav och Filip har varit på konfa läger i Åre 3 veckor. Sedan hos kompisar på olika ställen i landet. Men det är väl ett normaltillstånd i en tonårsfamilj, har jag hört. Det gäller att vänja sig.



Den här sommaren hyrde Clara kaniner. De var så små och söta när vi hämtade dem. Men efter en sommar av konstant smaskande på maskrosblad, klöver, knäckebröd och morot hade de vuxit till dubbel storlek. Jodå, visst var de söta även i en lite större förpackning...



Bilden ovan får representera alla de sköna(?!) doppen i Östersjön. Det pendlade mellan 14-19 grader. Men inget stoppar badsugna barn. Här är Clara med sina kusiner Agnes och Oskar.

En vädernotering för alla intresserade. På östkusten har vi faktiskt varit väldigt förskonade från regn den här sommaren. Till skillnad från många andra delar av Sverige. Egentligen har det bara regnat i ca en vecka. Visst har vi fått några småskurar då och då men inget allvarligt. Däremot har det varit ganska kyliga vindar och den riktiga sommarvärmen har inte velat infinna sig. Förutom den sista veckan innan återfärd till Tanzania förstås. Men lever man med sol och värme året om så gör inte regnet eller kylan någonting. Det är faktiskt rätt behagligt. Under de allra varmaste perioderna i Tanzania så längtar man efter att få sätta på sig en tjock tröja och sköna jeans.

Konfirmation i ÅRE, vilken höjdare enligt Gustav och Filip. Här poserar vi utanför Duveds Kyrka efter konfirmationen. Snygga killar med vässad bula, va?! 19 ungdomar från hela landet gjorde Åre osäkert under nästan 3 veckor. Boende på Fjällgården med vacker utsikt över hela Åre by. Massor av spännande aktiviteter såsom Zip line, mountain bike, forsränning, vandring på Åreskutan och mycket mer. Djupa och långa diskussioner om livets mer eller mindre allvarliga frågor stod också på programmet. Och så etik och moral. Kan aldrig vara fel.


Men nu är vi tillbaka i Dar es Salaam igen. Innan avresan från Sverige kändes det lite ångestladdat måste jag säga. Att lämna Sverige när det är som bäst; Varm sol, blå himmel, klart vatten, båten, torpet, golfbanan, vännerna, familjen, kaninerna, maten....... då ville inte suget efter Afrika riktigt infinna sig. Men man kan inte vrida tillbaka klockan. Lördag morgon den 8 augusti kl 06.20 bar det av.......

Och när vi 18 timmar senare anlände Nyerere Airport i Dar, kändes allt ganska bra trots allt. Redan på planet träffade vi familjen Haeger. Då började "hemma" känslan infinna sig. När sedan Claes, som åkt några dagar tidigare, hämtade oss på flygplatsen så kändes det som att komma hem. Trots allt har vi ju bott här ett år. Det är här vi har våra saker, barnens skola, Claes jobb och många nyfunna vänner. Att vakna upp till den varma solen, de vackra afrikanska färgerna och det lugna tempot känns bra. Nu väntar ett nytt spännande år!

På återseende!

3 kommentarer:

Peter sa...

Hej

Här regnade och åskade igåt molnigt idag. Oskar har börjat på fritids klubben och vill inte gå hem. Agnes är på fritids och vill åka ditt och hem själv. Dom börjar bli stora. Fågade om dom ville äta krumelur piller men dom vill bli stura.
Nu jobbar alla i familjen och träningar mm har börjat så nu är allt som vanligt igen.
Kul att du är igång med bloggen igen. Hälsa alla

Mvh Peter och barnen. Susanne var på jobbet klockan 7.

sussi sa...

hej alla afrikaner !
Ja som Peter sa så har allt dragit igång igen med buller och bång.Efter 5 minuter på jobbet så var man igång igen , jag sa till en arbetskollega att hon skulle ta det lite lugnt men hon bara tittade på mej och förstod ingenting ( det var hennes andra vecka iochförsej).Det är tur att man slutar tidigt en dag i veckan så att man får lite barnfri tid innan innan man hoppar på tåget igen.....pust.Jsg har varit in på er blogg flera ggr och önskat att Lotta skulle ha skrivit nåt, men jag pratade med gubben på fm. och han sa att nu var det ett inlägg. Nu ska jag ta av mej lite kläder och njuta av solen en stund innan jag ska hämta ungarna , dom ville visa var deras nya hyllor är detta läsår.Vi hörs en annan gång Puss från Moster Sussi

sussi sa...

HEJ ! vi såg just i almanackan att det är en söt flicka i Dar Es Salaam som har namnsdag idag
CLARA grattis det är din dag idag!
pussar och kramar från dina kusiner och Moster Sussi och Morbror Peter
Ps. Sverige leder över finland i en landskamp på Råsunda ikväll
Ruotsi, ruotsi ,ruotsi