söndag 1 november 2009

International Day på IST



Clara bland alla svenska barn i paraden runt skolan.


FN dagen firades traditionsenligt i fredags på IST. Det hela börjar med den stora paraden genom skolan under trummor och jubel från föräldrar och andra gäster. Det är ett mycket välbesökt arrangemang och skolans årliga höjdpunkt. Och jag kan väl bara hålla med, nu när vi själva avverkat ett skolår i Tanzania.

Alla är klädda i sina respektive nationaldräkter och går tillsammans med sina landsmän och kvinnor. Jag kan väl då avslöja att det är mycket ovanligt att vi svenskar bär med oss den svenska nationaldräkten när vi flyttar runt i världen. Vi trivs bäst i svenska fotbolls landslagets uniform. Huliganer?! Nej, vi är svenska fansar allihopa.

Paraden avslutas med storsamling i gymnastiksalen. Rektor Dr Susan Peacock håller tal, vi sjunger Tanzanias nationalsång, fredssånger och vi får se danser och andra uppträdanden från olika länder. I år var dessutom en mycket inspirerande dam från FN inbjuden att berätta om fredsarbetet i Tanzania och vad man gör för att stödja utsatta kvinnor i Tanzania.

Här är det Indien som har modevisning med kläder från Indiens olika provinser. Visst är de vackra.


Och här dansar de japanska barnen en japansk dans. Det är Claras klasskompis Chiori som dansar i mitten av bilden.

Efter storsamlingen i gymnastiksalen återgår alla barnen till sina respektive klassrum. Därefter får de klassvis gå runt och besöka alla nationer som står uppställda ute på fotbollsplanen. I år var nästan alla kontinenter representerade. För att nämna några av de aktiviteter som erbjöds barnen en dag som denna kan nämnas; måla kinesiska tecken, leka holländska och tyska lekar, hennatatuering från Indien och diverse olika goda och mindre goda smakprover från hela världen.

Som vanligt stod vi nordbor tillsammans under gemensamt tak. Här bjöds det på kanelbullar, pepparkakor och köttbullar. Norrmännen, som för övrigt hävdar att de äger rättigheterna till våfflor, bjöd på varma våfflor. Danskar bjöd på legobygge och saltlakrits och finnarna på vackra bilder från Finland.
Jag måste än en gång berömma IST för deras professionella arbete att skapa en internationell "fredlig" miljö för alla på skolan. People of the world är verkligen ett uttryck som kan representera känslan hos alla oss som var där.

Det är min övertygelse att den internationella miljön i skolan kan inspirera många barn till ett forsatt fredsarbete i framtiden. På IST har ordet Mångkulturell helt plötsligt fått en betydelse. Även om vi talar om ett mångkulturellt samhälle i Sverige så har vi mycket kvar att lära. Tänker då närmast på Integration. På IST går barn från ca 53 olika kulturer, religioner och bakgrund och alla är stolta över sitt ursprung och villiga att dela med sig av sina traditioner. Alla är också villiga att ta emot och lära sig av varandra. I Sverige gick Gustav och Filip i en internationell engelsk skola. Där kallades svenskarna för "Svennar" och övriga för "Blattar", det var alltid vi och dom. Så är det inte här.


Jag kan ibland önska att svenska politiker och företrädare för svenska skolan skulle få göra studiebesök på en skola som IST. Det skulle vara mycket berikande och ge andra perspektiv och även inspiration till en bättre läroplan för den svenska skolan. Visst finns det brister även här, det ska jag inte sticka under stol med. Men varför inte plocka russinen ur kakan.

Inga kommentarer: