tisdag 17 november 2009

Ministry of Education

I går var jag och Gustav och besökte Ministry of Education. Vi var där med anledning av Gustavs Personal Project. Hans ämne är "Recycling" och han ska skriva en bok för skolbarn i Tanzania.

Syftet med besöket var att stämma av om det kan finnas intresse för en sådan bok. Han ville också få tips och ideér till innehåll i boken.


I går eftermiddag tog vi en taxi ned till stan för att träffa Mary Kivaria på Ministry of Education. Hon var en snäll och trevlig dam som tog emot i sitt lilla tjänsterum. Hon svarade snällt på alla frågor Gustav hade förberett men det blev ganska uppenbart efter ett tag att frågor som renhålling och recycling inte är ämnen man diskuterar i skolan. Vi kunde snabbt förstå att nivån är fortfarande på en väldigt låg nivå. Begreppet "green school" finns med i läroplanen men handlar mer om barnens hälsotillstånd och vikten av att hålla sig ren för att inte få sjukdomar. Man har också placerat papperskorgar i klassrum och på skolområdet för att lära barnen att hålla rent omkring sig. De stora frågorna är hur man ska säkerställa att alla skolor har tillgång till vatten och elektricitet. Att få finansiering till att trycka skolmaterial eller vidareutbildning av lärarna är något man dagligen brottas med. Som ni förstår har man helt andra förutsättningar att bedriva skolarbetet än många andra länder.


Men mötet var intressant och lärorikt. Och Mary tyckte Gustav idé var uppfriskande och såg med spänning fram emot att få ta del av hans arbete. Hade han flera frågor så kunde han bara ringa henne.


Slutsatsen efter mötet är att försöka göra en lärobok som kan användas för skolbarn i alla åldrar. Den ska innehålla exempel på aktiviteter anpassade till olika åldersgrupper. Den ska också ge lärarna vägledning och bättre kunskap om recycling. Intressant var också Marys uppmaning att försöka skapa aktiviteter för att få de äldre skolbarnen att inse att recycling kan ge dem en extra inkomst, eller med andra ord What´s in it for me. Recycling handlar i första hand inte om källsortering där kommunen har uppsamlingscentraler för att återvinna hushållens avfall. Det handlar mer hur man i samhället kan återanvända papper eller andra material för att skapa något nytt.



Personal Project går vidare... och låt oss hoppas att miljöfrågor får en mer central roll på den Tanzanska regeringens agenda framöver. Även om Tanzania inte själva släpper ut så mycket koldioxid så finns det andra områden de kan bidra med. I gårdagens tidning stod det att läsa att på grund av den globala klimat förändringen så kommer glaciären på Kilimanjaro att vara borta om ca 20 år. Vi håller tummarna för att de stora ledarna tar sitt ansvar på nästa möte i Köpenhamn i december.

Inga kommentarer: