onsdag 11 februari 2009

Hur slår finanskrisen mot Tanzania?

Det har varit svårt för oss att förstå hur omfattande och djup den globala finanskrisen egentligen är, när man sitter en bit ifrån händelsernas centrum.
I ett land som redan är fattigt blir fallet av naturliga skäl inte lika högt. Men det är klart att Tanzania påverkas negativt av detta.

Det är egentligen först innan årsskiftet som påverkan blev riktigt synbar. Dotterbolag till amerikanska företag gick i konkurs och många medarbetare blev arbetslösa. Det rapporterades också att turistnäringen gått ned 50% på sina håll. En betydande inkomstkälla som slår hårt mot landet och dess invånare.
Tidigare i veckan kunde man läsa om överproduktion av bomull med anledning av det minskade efterfrågan i övriga världen.

Regeringen brottas med underskott i stadsbudgeten och man inser att något måste göras. Man diskuterar naturligtvis olika lösningar på problemet. Ska man införa nya skatter? Eller ska man höja skatterna för den förhållandevis lilla skattebas som finns i landet? (I Tanzania bor ca 40 miljoner människor och endast 500 000 är skattebetalande.) Gissningsvis blir det därför företagen som får bidra med de största inkomsterna genom kreativa skatteförslag från Premiärminister Pinda och hans regering. Men visst diskuterar man även att kostnaderna måste minskas. Min uppfattning är att hela stadsapparaten är förhållandevis stor. Många departement finns det för både det ena och det andra. Så visst finns det möjlighet att minska kostnaderna. Men allt har sitt pris.

Parallellt med dess utmaningar är det många före detta regeringsmedlemmar och andra höga tjänstemän som i domstol ställs inför rätta både för korruption och mordmisstankar.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen framöver.

Inga kommentarer: