tisdag 1 september 2009

In the "Fundi-Land"

Fundi är Kiswahili och betyder Hantverkare.

I Tanzania finns många så kallade Fundis. Ca 10% av dem är utbildade och håller en hyfsad kvalitetsnivå. Det bör tilläggas att det senare är egen analys och har inte verifierats mot Tanzanska myndigheter eller annan statistisk information. Men det känns helt klart som det speglar verkligheten ganska bra. Å andra sidan är det inte så konstigt när arbetslösheten i Tanzania är väldigt hög och utbildningsnivån låg. Just nu är expansionshastigheten i och omkring Dar es Salaam väldigt snabb. Många företag vill etablera sig och som konsekvens av det även många fler bostäder. Att bli "Fundi" är ett sätt att överleva.

Bilden ovan ska försöka illustrera en av de Wannabe Fundis som mycket tjänstvilligt erbjuder sin service.

I söndags håll jag på att få DD (=Dunder Damp) eller kanske snarare ett AM (African Moment).

Claes undrade varför handtaget såg ut som det gjorde?! Jag hade ingen aning om att de redan kommit och "typ" bytt handtag. Tidigare i veckan hade jag bett vår vaktmästare i huset att fixa till handtaget som snart höll på att lossna. Att han sedan fixat en sådan kreativ lösning var jag helt ovetande om. Skruvarna var för stora och måste ha tvingats in i det små hålen. Ja, 2 av 3 hål vill säga. Det 3:e helt utan skruv. Att det nya dörrhandtaget inte riktigt hade samma passform som det tidigare tyckte han säkert inte spelade någon roll. Till saken hör att vi har näst intill olika handtag på varje dörr i huset. Varje gång en dörr måste fixas så letar man upp ett nytt handtag, nödvändigtvis inte samma som på övriga dörrar. Men å andra sidan är den ena inte den andra lik så vad säger att någon är bättre än den andra. Vi kan snart ha dörrhandtags mässa här. Fri entré för den som vill komma.



Men som Claes sa -"De fyller ju i alla fall sin funktion". Och det är väl den inställningen man måste ha om man ska klara av det. Man kan ju inte gå omkring och få DD hela dagarna. Exemplet Dörrhandtag är endast en av många bevis på min teori.



Tjing!

2 kommentarer:

Mormor sa...

Hej!
Ja du Lotta det gäller att inte hätsa upp sej, utan se det komiska i situationen. Puss o kram / Mamma

sussi sa...

Skicka killen till en optiker så att han ser vad han gör....;)
puss från syrran