måndag 19 oktober 2009

Höstlov i Tanzania

Barnens höstlov började redan förra onsdagen då Tanzania firade "Nyerere day". Det var 10 år sedan deras tidigare "helgonförklarade" president gick bort vilket firas med allmän helgdag i hela Tanzania. Torsdag och fredag blev klämdagar med ledighet från skolan. Precis som hela den här veckan.



Den här semestern hade vi bestämt att lämna beachlivet och ge oss av upp i bergen i södra Tanzania för att avsluta med safari i Ruaha National Park.


Första stopp efter 11 timmars resa, både uppför och nedför och sista 5 milen på grusväg av sämsta skick, nådde vi så Mufindi Highland Lodge. Högt belägen på grönklädda kullar av tea- och kaffe-odlingar. Luften klar och kylig, ja det kändes nästan som hemma. Dessutom en mycket hemtrevlig lodge i engelsk stil som drivs av familjen Fox. Familjen Fox driver i dag ett flertal lodger och camper runt om i Tanzania. Redan på 50-talet emigrerade herr och fru Fox från England för att slå sig ned i södra Tanzania. Idag har de 4 vuxna söner som alla är med och driver familjeföretaget Fox Safari Company.

I Mufindi kan man rida, fiska, vandra, spela golf och cykla. Vi hann med att testa de tre förstnämnda. Första morgonen var det dags för en ridtur runt Fox farm. Ja, ja rida kanske är för mycket att skryta med, åka häst är kanske en bättre beskrivning. Men tempot passade familjen Nyqvist alldeles utmärkt, nybörjare som vi är. Efter avslutad ridtur visade det sig att både Filip och Gustav blev otroligt allergiska. Gustav med nysningar och snuva och Filip med ett uppsvullet öga. Tacka vet jag fiske, det blir man i alla fall inte allergisk av. Två napp med flugfiske är det mesta vi kan skryta med. Bättre fiskelycka nästa gång.


Efter två nätter i Mufindi med värmen från den öppna spisen färskt i minnet, god mat och massor av aktiviteter lämnade vi Highland Lodge med en skön känsla i kroppen. Hit åker vi gärna igen, om bara vägen dit hade varit bättre.


Safari i Ruaha National Park. Tanzanias näst största park efter Serengeti National Park, som kanske är den mest kända i Tanzania. Ruaha National Park är en mycket fin park och förhållandevis inte så välbesökt som Serengeti. Vilket gör den egna känslan lite starkare. Att inte behöva trängas med flera andra safaribilar känns unikt. Torkan slår hårt mot Tanzania och det märks inte minst i nationalparken. Torkan är slående och Ruaha River var nästan helt uttorkad. Så här års är det mycket lättare att se många djur och olika arter. De samla vid vattenhålen, till skillnad efter regnperioden när gräset är grönt och vatten finns lite över allt.

I Ruaha bodde vi på Tendala Tented Camp. Även den driven av en familj som härstammar från England. Vi bodde i tält på pålar med både dusch och toalett. På natten hörde vi ljuden från elefanter och andra djur som mer eller mindre gick mellan tälten. Efter mörkrets infall var det därför inte tillåtet att gå själv till sitt tält. Man var tvungen att bli eskorterad av en Masai.

Under våra 8 timmar långa "game drive" i parken såg vi många olika djur. Allt från fåglar av varierande sort och storlek till zebror, vårtsvin, hjortar, bufflar, apor och babianer . Vi hade dessutom tur och fick se hela 20 lejon, varav 5 stycken små lejon. En helt fantastisk upplevelse.

Ruaha är känd för sin stora population av elefanter. Så inte undra på att vi såg massor av dem lite var stans.

Och giraffer. Tanzanias nationalsymbol som även har givit namnet till deras fotbollslag, Twiga stars.

3 kommentarer:

sussi sa...

HÄFTIGT är det enda ord jag kommer på. Vilken upplevelse , föruton själva resan som inte verkar alltför rolig...Man blir sugen på att få se alla djuren i verkliga livet, lejonmamman som låg där med sina ungar runt omkring sej, och giraffen som är så ståtlig i sina fina kläder. Ja ni familjen Nyqvist vad ni får vara med om mycket spännande ni ....vi blir sugna på att själva få se allt på plats , men det dröjer ju ännu ett tag. Men snart börjar nedräkningen med vaccinationer , visumansökningar och annat smått och gott. Nästa vecka börjar vårat höstlov, ungarna ska till farfar och farmor i några dagar och sen vara på fritids de andra dagarna.Här hemma blir dagarna kortare och kortare och bara kallare och kallare precis som det skall vara även om det inte känns riktigt bra , Jag vill hellre att det blir ljusare och varmare men då måste jag emigrera och det är jag inte riktigt mogen för så det är bara att gilla läget... många pussar och kramar till er alla från Mej och hela familjen VVI hör och ses Mster Sussi

sussi sa...

Oj ursäkta stavningen jag är trött och måste gå och sova
ZZZZZZZZZZZZZZZ vi hörs // Sussi

Yasinta Ngonyani sa...

Safi sana nawaonea wivu